BurgemeesterHelmond toch vervroegd met pensioen

Burgemeester Fons Jacobs van Helmond heeft aangekondigd dat hij op 1 november opstapt, enkele maanden voor zijn pensioen. Zijn vervroegde vertrek heeft niets te maken met de doodsbedreigingen aan zijn adres vanuit het illegale drugscircuit - hij moest een jaar geleden zelfs enige tijd onderduiken en kreeg daarna zware persoonsbeveiliging.

VAN ONZE VERSLAGGEVER PETER DE GRAAF

HELMOND - Dat heeft 'geen enkele rol' gespeeld, zei hij woensdag. Zijn vertrek heeft te maken met 'de wat merkwaardige regeling dat we met 64 jaar en 11 maanden afscheid moeten nemen, anders krijgen we lagere pensioenrechten'.

Jacobs liet doorschemeren dat hij eigenlijk zijn termijn, die loopt tot medio 2014, wel had willen afmaken. De burgemeester vertrekt dus net voor zijn 65ste om te voorkomen dat hij een lager pensioen krijgt. Hoe zit dat? Een medewerker van het ABP legt uit dat het te maken heeft met 'de overgangsregeling VUT'. Alle deelnemers van het pensioenfonds die vóór 1950 zijn geboren, vallen onder die regeling, of ze nu burgemeester, rechter of rijksambtenaar zijn.

Bij de afschaffing van de vut is voor die groep afgesproken dat ze ook later kunnen stoppen met werken dan 62 jaar. De niet opgesoupeerde vut-gelden worden dan in het pensioen gestopt. Maar dan moet iemand wel voor zijn 65ste van de regeling gebruik maken. Doet hij dat niet, dan heeft hij geen recht meer op de vut-pot.

'Een heel vervelende regeling', vindt directeur Ruud van Bennekom van het Nederlands Genootschap van Burgemeesters. Een burgemeester mag officieel doorgaan tot zijn 70ste. Maar de overgangsregeling maakt het financieel wel heel onaantrekkelijk om langer door te werken dan 65 jaar min een maand. 'Er zijn bijna geen burgemeesters die langer doorwerken', beaamt hij. 'Je kunt van privépersonen ook niet verwachten dat-ie zomaar één of twee jaarsalarissen overboord zet.'

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden