NieuwsIntegriteitsonderzoek

Burgemeester Weert onder vuur wegens mogelijke ‘schijn van belangenverstrengeling’

Burgemeester Jos Heijmans van Weert stopt tijdelijk als (onbezoldigd) voorzitter van de stichting International Award for Young People in afwachting van een integriteitsonderzoek tegen hem, waartoe de gemeenteraad woensdagavond na spoedoverleg heeft besloten. 

Burgemeester Jos Heijmans: er is ‘geen sprake van belangenverstrengeling, persoonlijke verrijking of overtreding van onze gedragscode’.Beeld ANP

De D66-bestuurder ligt onder vuur omdat hij in vier jaar tijd 24.500 euro aan gemeentelijke subsidie toekende aan de stichting waarvan hij zelf voorzitter is. Daarmee heeft hij de schijn van belangenverstrengeling gewekt. Ook haalde Heijmans een grote sponsor voor de stichting binnen, het bedrijf Horne Quartier (HQ), dat ook zakelijke belangen in de gemeente heeft. Zo is HQ eigenaar van het voormalige kazerneterrein waarop onder meer een asielzoekerscentrum is gevestigd. Het bedrijf sponsort de stichting gedurende een periode van vier jaar jaarlijks voor 25 duizend euro per jaar.

International Award for Young People is een stichting die jongeren tussen 14 en 24 jaar stimuleert tot maatschappelijke betrokkenheid, meer zelfstandigheid en talentontwikkeling. De affaire kwam een week geleden aan het licht door een publicatie van Dagblad de Limburger. Heijmans ontkent iets fout te hebben gedaan. Volgens hem is er ‘geen sprake van belangenverstrengeling, persoonlijke verrijking of overtreding van onze gedragscode’. Hij zegt zijn petten strikt gescheiden te houden en alle gemeentelijke contacten met HQ over te laten aan zijn wethouder.

Zware aantijgingen

De fractievoorzitters van de politieke partijen in Weert spraken woensdagavond na afloop van het spoedoverleg niettemin van ‘zware aantijgingen’ tegen de burgemeester. ‘Wij willen als raad hier uiterst zorgvuldig en prudent mee omgaan’, zo zeggen ze in een gezamenlijke verklaring. Tijdens de komende gemeenteraadsvergadering begin februari wordt beslist over de onderzoeksopdracht die aan een extern bureau zal worden gegeven.

De gemeentelijke gedragscode schrijft voor dat bestuurders elke vorm van belangenverstrengeling en ook de schijn van belangenverstrengeling moeten voorkomen. Ook moeten bestuurders die persoonlijke betrekkingen hebben met een bedrijf, zich terugtrekken bij elke vorm van besluitvorming over dat bedrijf.

Heijmans kwam de laatste jaren herhaaldelijk in het landelijke nieuws, onder meer  vanwege zijn lokale aanpak van asielzoekers. Zo hielp hij in 2016 een Syrische moeder met vier kinderen die het land moest verlaten, met onderduiken. Tegelijkertijd pleitte hij voor een harde aanpak van economische vluchtelingen uit Noord-Afrikaanse landen, die vooral voor overlast zorgen in en buiten azc’s. Een groep overlastgevende asielzoekers kreeg zelfs enige tijd huisarrest in het azc van Weert.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden