Burgemeester: 'We kunnen Sytze alleen overtuigen'

Meer dan zijn overtuigingskracht heeft de Amersfoortse burgemeester Lucas Bolsius niet. Hij kan pedoseksueel Sytze van der V. niet dwingen ergens anders te gaan wonen. Van der V. heeft zijn straf namelijk uitgezeten en is dus een vrij man. Dat zei Bolsius vandaag.

Burgemeester Lucas Bolsius van Amersfoort.Beeld anp

Sytze van der V. is verhuisd naar een woonzorgcentrum in Amersfoort, bleek vandaag. Hij woont boven een kinderdagverblijf en een naschoolse opvang. Daarom zijn er betere plekken denkbaar waar Van der V. kan wonen, aldus Bolsius.

Bijgepraat
De burgemeester heeft de flatgenoten van de pedoseksueel vanmiddag bijgepraat. Dat gebeurde in de gemeenschappelijke ruimte van de flat. 'Er zijn daar zeker zorgen van mensen die zich afvragen of hun kleinkinderen nog wel veilig langs kunnen komen. Dat kan. Je moet waakzaam zijn, maar dat moet altijd.'

'Elk jaar zijn er 600 tot 700 zedendelinquenten die terugkeren in de maatschappij', aldus Bolsius. De burgemeester voelde ook begrip van bewoners die zeiden dat Van der V. zijn straf heeft uitgezeten en nou eenmaal ergens moet wonen.

Bolsius is sinds vorige maand met Van der V. in gesprek. De gemeente heeft hem andere plekken aangeboden, maar daar is hij nog niet op ingegaan, aldus de burgemeester.

De burgemeester weet al sinds mei dat Van der V. in zijn gemeente woont. Omdat Van der V. zelf de media heeft benaderd om aandacht voor de situatie te vragen en zijn woonplaats bekend heeft gemaakt, oordeelde de burgemeester dat de weg vrij was om de buurt te informeren.

Sytze van der V. heeft begin mei zelf zijn huidige appartement in Amersfoort gevonden. De burgemeester wil hem voor zijn eigen veiligheid weg hebben, maar ook omdat er een kinderdagverblijf in de buurt is. Van der V. zijn alternatieve locaties aangeboden maar de pedoseksueel ging daar niet mee akkoord.

'Niet onveilig'
Namens de burgemeester kreeg Sytze van der V. begin mei nog een vergunning om in het appartement van een woningcorporatie te gaan wonen. Hij voelde zich tot dusver niet onveilig in de buurt.

Sytze van der V. vindt het onacceptabel dat de burgemeester zijn woonplaats nu bekend heeft gemaakt. Hij houdt hem verantwoordelijk voor zijn veiligheid en alles wat er gaat gebeuren, liet hij in een reactie weten. Hij zegt dat de geboden alternatieven slechter zijn, bijvoorbeeld qua ruimte. 'Ik wil best meewerken maar wil er niet op achteruitgaan.'

Misbruik van jongens
Eindhovenaar Sytze van der V. (66) is veroordeeld voor misbruik van jongens. Zijn zaak werd in 2009 landelijk bekend toen burgemeester Rob van Gijzel hem een gebiedsverbod oplegde voor heel Eindhoven. Vorig jaar kwam hij vrij en sindsdien leidde hij een zwervend bestaan. In april weigerde een woningstichting in Zeist hem een huis omdat er veel scholen en een speeltuin in de buurt waren.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden