Burgemeester vervolgd voor misbruik 'gekkenverklaring'

Justitie in Arnhem gaat burgemeester H. Zijlmans van Beuningen vervolgen wegens machtsmisbruik en wederrechtelijke vrijheidsberoving. De burgemeester wordt ervan beschuldigd op 2 december 1997 een afvaltransporteur zonder deugdelijke reden te hebben laten opsluiten op grond van een zogenoemde krankzinnigenverklaring....

Van onze verslaggever Mac van Dinther

Zijlmans is behalve burgemeester van Beuningen, een gemeente van 25 duizend inwoners bij Nijmegen, ook fractievoorzitter van de VVD in de Provinciale Staten van Gelderland. Hij speelt een belangrijke rol in een conflict tussen afvaltransporteur J. Burgers en het regionale afvalverwerkingsbedrijf ARN, beide in Beuningen gevestigd. Zijlmans was tot juli vorig jaar vice-voorzitter van de raad van commissarissen van de ARN.

In 1996 ontstond onmin tussen de afvalleveranciers en de ARN. Er deden geruchten de ronde dat de ARN afval niet correct zou afhandelen. Zo zouden winkelartikelen die moesten worden vernietigd, op markten terechtkomen. De raad van commissarissen liet een onderzoek instellen. Volgens ARN-directeur A. de Weijer heeft het onderzoek, dat niet openbaar werd gemaakt, niets opgeleverd. 'Anders zat ik hier niet meer.'

De ARN zag Burgers als kwade genius achter de geruchtenstroom. Zijn bedrijf leverde niet alleen afval, maar verrichtte ook werkzaamheden op het terrein van de ARN. Daardoor was hij goed op de hoogte van het reilen en zeilen van de ARN. Burgers' bedrijf is bovendien een buurman.

Eind 1996 verbrak de ARN een langlopend contract met Burgers. Tevens kreeg hij een terreinverbod, uitgezonderd voor die plaatsen waar zijn vrachtwagens afval afleverden. In 1997 deden zich een paar incidenten voor. Bij een daarvan viel Burgers fel uit naar een bedrijfsleider van de ARN.

Het afvalverwerkingsbedrijf ervoer dat als bedreigend. Kort daarop kreeg Burgers een algeheel terreinverbod, waartegen hij een kort geding aanspande. Zes dagen voordat het kort geding zou dienen, werd Burgers op bevel van Zijlmans van zijn bed gelicht en vastgezet op grond van de Wet Bijzondere Opname Psychiatrische Ziekenhuizen (BOPZ).

Burgemeesters kunnen hiertoe besluiten bij mensen die accuut gevaar opleveren voor zichzelf of hun omgeving. Toepassing was volkomen belachelijk, aldus Burgers. 'Ik zie er niet altijd netjes uit. Ik kan me voorstellen dat sommige mensen daarvan schrikken, maar ik ben echt geen gevaar voor mezelf of mijn omgeving.'

De Beuningse afvaltransporteur meent dat hij slachtoffer is van een complot. Hij beschuldigt de ARN en Zijlmans van vriendjespolitiek. Werk dat hij kwijtraakte, zou aan een 'bevriende' aannemer zijn gegeven. Er loopt nog een arbitragezaak tegen de ARN waarin hij schadevergoeding eist.

Burgers werd een dag vastgehouden. Na zijn vrijlating deed hij aangifte tegen Zijlmans. Het OM besloot niet te vervolgen. De verantwoordelijke officier van justitie zat ook met Zijlmans in een regio-overleg en had met de burgemeester over Burgers gesproken.

Burgers ging in beklag bij de raadkamer van het hof. Die besloot deze week dat Zijlmans toch vervolgd moet worden. Onder meer omdat volgens de Riagg Zijlmans een zeer dubieuze rol heeft gespeeld bij het vastzetten van Burgers. De Riagg hekelt de dubbelrol van Zijlmans.

Zijlmans, die Burgers tijdens een raadsvergadering aanwreef dat hij aan hallucinaties leed, was vrijdag onbereikbaar. Zijn advocaat mr J. Bijvanck weigert commentaar te geven.

Binnen de Gelderse VVD begint men zich zorgen te maken. Zijlmans kwam onlangs ook in het nieuws omdat hij bij de verkiezingen voor de provinciale staten campagne voerde als burgemeester. Daarover heeft GroenLinks Kamervragen gesteld. De positie van Zijlmans komt binnenkort aan de orde in de statenfractie van de VVD.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden