Burgemeester Venetië herhaalt: 'Wie hier Allahu akbar roept, wordt direct neergeschoten'

De rechtse burgemeester van Venetië, Luigi Brugnaro, wil korte metten maken met potentiële terroristen. Wie het drukke San Marco-plein oprent en daarbij 'Allahu akbar' roept, zal volgens Brugnaro na drie stappen worden neergeschoten. Volgens hem kan op deze manier de kans op een aanslag flink worden verkleind. 'Wij letten heel goed op', waarschuwde de burgemeester.

Het San Marco-plein in Venetië. Beeld ANP
Het San Marco-plein in Venetië.Beeld ANP

Brugnaro: 'Vorig jaar zei ik dat zal worden geschoten na vier stappen, nu zeg ik: na drie stappen. Ik zal het op z'n Venetiaans zeggen: 'Ghe sparemo'.' ('We zullen ze neerschieten').

De burgemeester van de Italiaanse toeristentrekpleister sprak op een conferentie over extremisme in Rimini. Het is onduidelijk of de politie van Venetië de opmerkelijke schietinstructie daadwerkelijk heeft gekregen. Brugnaro zei niet wat agenten zullen doen als iemand een grap uithaalt en 'Allahu akbar' roept.

Brugnaro: 'Wij moeten de stad en de burgers laten zien dat we er zijn, dat we in staat zijn om te reageren'. Volgens de burgemeester moet het in zijn ogen 'naïeve optimisme' bij de aanpak van terroristen plaatsmaken voor keiharde maatregelen.

De burgemeester betoogde dat Venetië veel veiliger is dan Barcelona, mede door de strenge veiligheidsmaatregelen die zijn genomen om een aanslag te voorkomen. Als voorbeeld noemde hij de arrestatie in maart van vier mannen uit Kosovo. Zij werden ervan verdacht een grote aanslag voor te bereiden in de stad. De mannen zouden van plan zijn geweest om de Rialto-brug over het Canal Grande op te blazen. De brug is een grote toeristische trekpleister.

Gevaarlijke cel

Brugnaro zei toen dat 'een gevaarlijke en actieve jihadistische cel' was opgerold. Bij de aanslag hadden honderden toeristen moeten omkomen. 'Ze wilden naar Allah gaan', aldus de burgemeester woensdag op de conferentie waar hij onder andere sprak over de bloedige aanslag in Barcelona. 'Wij zullen ze direct naar Allah sturen, nog voordat ze schade kunnen aanrichten.'

Brugnaro: 'Ik ben nooit politiek correct geweest, ik ben politiek incorrect. Ik zou meteen schieten, wij zullen meteen schieten. Als je mij wil doden, zal ik mij verdedigen.' De harde woorden van Brugnaro vielen echter niet in goede aarde bij zijn linkse collega's op de conferentie. Nadat de burgemeester was uitgesproken, liep zijn collega van Florence op hem af, schreeuwend 'Allahu akbar'.

De centrum-linkse burgemeester, Dario Nardella, zei dat zijn actie als grap was bedoeld. Maar Brugnaro kon het niet echt waarderen. Later bood Nardella zijn excuses aan.

'Ongelovigen'

Het viertal dat in maart in Venetië werd gearresteerd, onder wie een minderjarige, verbleef legaal in Italië. Zij zouden aanhangers zijn van de terreurgroep Islamitische Staat. Ook drie andere Kosovaren werden verdacht van terroristische activiteiten.

De politie hield de groep sinds vorig jaar in de gaten. Hun telefoons en appartementen werden afgeluisterd en hun boodschappenverkeer werd via internet gevolgd. Het beeld dat daaruit naar voren kwam was 'verontrustend en zorgwekkend', aldus toen de hoofdofficier van justitie van Venetië, Adelchi D'Ippolito.

Volgens D'Ippolito hadden de vier enthousiast gereageerd op de aanslag van 22 maart in Londen. Daar reed een man met een auto op een brug bij het parlement voetgangers omver en stak hij een politieman neer voordat hij zelf werd doodgeschoten.

'Als je ziet hoeveel ongelovigen er rondlopen in Venetië, kunnen we rechtstreeks in de hemel komen door een bom te plaatsen op de Rialto-brug', had een van de verdachten volgens D'Ippolito gezegd. De politie deed toen invallen op tien adressen in Venetië. Ook in de nabijgelegen steden Mestre en Treviso werden invallen gedaan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden