Burgemeester van Limburgse gemeente Voerendaal bedreigd met vuurwapen

Burgemeester Wil Houben van de Limburgse gemeente Voerendaal is twee weken geleden bedreigd met een vuurwapen. Dat bevestigt het Openbaar Ministerie Limburg na berichtgeving in De Limburger.

Burgemeester Wil Houben van Voerendaal Foto YouTube

De bedreiger stapte de weg op in het buitengebied van Voerendaal toen de burgemeester aan kwam rijden in zijn auto. Volgens De Limburger blijkt uit onderzoek van justitie dat de man twee uur op hem heeft staan wachten. De gewapende man droeg een bivakmuts en richtte zijn wapen op de burgemeester. Die reed daarop snel weg.

'Het was bijna surrealistisch', aldus Houben tegen de krant. 'Uit het niets stond ineens iemand met een bivakmuts en een handvuurwapen voor mijn auto en hield me onder schot. Hij kwam steeds dichterbij. Dan weet je instinctief dat het helemaal fout is. Mijn verstand zei 'rijden', mijn lichaam deed zijn werk.' Houben, die sinds 2014 burgemeester is van de gemeente in de buurt van Heerlen, gaat ervan uit dat de bedreiging tegen hem als burgemeester was gericht. 'Ik heb geen persoonlijke vijanden.'

De gemeente laat in een verklaring weten de bedreiging af te keuren. 'De bedreiging heeft enige impact op de burgemeester en zijn gezin, maar ook op ambtenaren en inwoners. De gemeente heeft de afgelopen jaren, samen met vele partner-organisaties, laten zien dat er, waar nodig, wordt opgetreden. Het ingezette beleid zal op geen enkele wijze, als gevolg van bedreigingen, aan kracht inboeten.'

Vorig jaar traden de gemeente Voerendaal, politie en justitie drie keer hard op tegen drugscriminaliteit. In maart werd bij een gezamenlijke inval van politie, Defensie en de Belastingdienst op een klein woonwagenkamp een vuurwapen, wiet en ruim een ton in contanten aangetroffen. De inval werd gedaan omdat de bewoners al 50 maanden geen huur hadden betaald. Deze twee broers, destijds 51 en 61 jaar oud, werden gearresteerd.

De rechter bepaalde vervolgens dat het kamp mocht worden ontruimd. De broers verplaatsten hun chalets daarop naar de naastgelegen autohandel waarvan ze zelf eigenaar waren. Dit bedrijventerrein werd in juli echter ook door de gemeente gesloten omdat in een loods hennep werd aangetroffen.

Een maand daarvoor brandde de auto van wethouder Patrick Leunissen volledig uit. 'Wij houden er ernstig rekening mee dat het gaat om een gerichte actie tegen het gemeentebestuur', zei burgemeester Houben destijds tegen 1Limburg. Na de brand nam de politie extra veiligheidsmaatregelen bij het stadhuis en woningen van wethouders, ambtenaren en de burgemeester. Na de recente bedreiging van de burgemeester worden die nu licht opgeschaald.

De burgemeester suggereerde toentertijd dat de twee kamperbroers er wat mee te maken hadden. 'In confrontaties met ambtenaren en wethouders hebben ze in het verleden voortdurend gedreigd met terreur. We hebben voldoende tekenen die wijzen in de richting van die twee mannen', zei hij tegen 1Limburg.

Ze zouden ambtenaren van de gemeente en wethouders stelselmatig intimideren en bedreigen. 'Hier in het gemeentehuis komen ze binnen. De medewerkers achter de balie worden bedreigd. Als medewerkers naar beneden komen, worden er bijna klappen uitgedeeld', aldus de burgemeester.

Advocaat Theo Boumans, wiens collega de broers tijdens de ontruiming bijstond, herkent zich niet in het beeld dat de burgemeester schetst. 'De cliënten ontkennen alle betrokkenheid.' Boumans stelt dat er een verschil van mening bestaat tussen zijn cliënten en de gemeente dat nog niet is opgelost. Waarover dit meningsverschil gaat, kan hij niet zeggen. Of ze iets te maken hebben met de recente bedreiging, is bij hem niet bekend.

De laatste grote drugsgerelateerde inval in de gemeente Voerendaal vond in oktober vorig jaar plaats op een woonwagenkamp in het dorpje Klimmen. Daarbij werden meerdere wietplantages aangetroffen. De politie arresteerde negen mensen. Eind januari van dit jaar werd een hennepplantage met bijna 2000 planten opgerold in een woning in Voerendaal. De gemeente kondigde direct aan het pand een half jaar op slot te doen.

Het Openbaar Ministerie heeft in het belang van het onderzoek geen ruchtbaarheid aan de bedreiging gegeven. Wel zijn fractievoorzitters in de gemeenteraad, enkele collega-burgemeesters en de Commissaris van de Koning ingelicht. Of de zaak iets te maken heeft met het optreden van de gemeente tegen drugscriminaliteit, kan het OM niet zeggen.

Minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken heeft contact opgenomen met Houben om hem steun te betuigen. 'Het is verschrikkelijk dat een burgemeester die zich 24/7 voor de inwoners inzet zo wordt bedreigd.'