Burgemeester van Istanbul krijgt tien maanden voor opruiende rede

Een bijzondere rechtbank in het Turkse Diyarbakir heeft burgemeester Recep Tayyip Erdogan van Istanbul veroordeeld tot tien maanden wegens het aanzetten tot haat....

Van onze buitenlandredactie

AMSTERDAM

De uitspraak lijkt vooral politiek van aard: het leger heeft een zware stem in de bijzondere rechtbanken voor staatsveiligheid.

Vorig jaar december hield Erdogan, de gedoodverfde opvolger van de islamistische ex-premier Necmettin Erbakan die vorig jaar door het leger werd gedwongen af te treden, in de oostelijke stad Sjirt een toespraak tot sympatisanten. Daarin zei hij onder meer: 'De moskeeën zijn onze kazernes, de minaretten onze zwaarden, de koepels onze helmen en de gelovigen onze soldaten.'

De drie rechters, onder wie een hoge militair, verwierpen Erdogans verweer dat hij slechts had geciteerd uit een Turks gedicht, dat bovendien oproept tot vrede. De officier van justitie vond het normaal 'dat dit soort uitdrukkingen worden gebruikt in een land dat voor 99 procent islamitisch is'.

Erdogan was niet aanwezig bij het proces. 'Hij is gewoon aan het werk', aldus een woordvoerster. 'Dit is een duidelijk politiek vonnis', voegde zij eraan toe. Later reageerde de burgemeester zelf: 'Ik ben ervan overtuigd dat dit vonnis in hoger beroep zal worden verworpen. Geen straf kan mij ervan weerhouden te dienen. Diegenen die ons niet via politieke weg hebben kunnen tegenhouden, proberen het nu met andere middelen.'

Het wordt niet verwacht dat Erdogan direct zal worden aangehouden. Hij gaat in hoger beroep. Wel kan hij voortijdig worden ontslagen als burgemeester. Als hij ook in hoger beroep schuldig wordt bevonden, kan hij worden uitgesloten van openbare functies.

Het leger, de hoeder van de seculiere Turkse staat, is allergisch voor islamisten als Erdogan. Hij heeft zich sinds 1994 in Istanbul geliefd gemaakt door zich op nogal populistische wijze in te zetten voor de gewone man en dat maakt de militairen nerveus. Zij hebben de laatste tijd de regering van premier Mesut Yilmaz - die zonder hun steun niet kan regeren - zwaar onder druk gezet om de islamisten hard aan te pakken.

Het vonnis is een nieuwe tegenslag voor de islamistische beweging na het gedwongen aftreden van premier Erbakan en het verbod op zijn Welzijnspartij (Refah). Erbakan mag vijf jaar geen politieke activiteiten meer ontplooien en gezien zijn leeftijd (hij is 71) lijkt zijn rol uitgespeeld. Na het verbod werden de islamistische activiteiten gebundeld in de nieuwe Partij van de Deugd (Fazilet), die volgens recente opiniepeilingen de grootste partij in Turkije zou worden.

Maandag werd de islamistische beweging op een andere manier aangepakt. Bij het krieken van de dag arresteerde de politie op verscheidene plaatsen in het land zestien belangrijke zakenlieden, die ervan worden verdacht banden te onderhouden met de islamisten en hen mogelijk te financieren.

Volgens het hoofd van de moslimse werkgeversvereniging Musiad, Erol Yarar, werden zij door speciale veiligheidstroepen van hun bed gelicht en naar Ankara overgebracht voor verhoor. De mannen zijn de oprichters van een verzekeringsmaatschappij in de stad Kayseri, waar veel strenge moslims wonen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden