NieuwsOngeregeldheden in Urk

Burgemeester Urk zet Mobiele Eenheid in tegen jongeren met ‘extreem gevaarlijk’ vuurwerk

Burgemeester Cees van den Bos van Urk heeft zaterdagavond de Mobiele Eenheid ingeschakeld, nadat er opnieuw ongeregeldheden waren uitgebroken. Er waren weer groepen jongeren op straat die volgens een gemeentewoordvoerder met ‘molotovcocktails en extreem gevaarlijk vuurwerk’ gooiden. Na enkele charges van de ME keerde na middernacht de rust op straat terug. Diverse jongeren werden aangehouden.

De ME werd zaterdag in Urk ingezet wegens nieuwe ongeregeldheden. Groepen jongeren zouden met molotovcocktails en gevaarlijk vuurwerk hebben gegooid. Wegens eerdere rellen is een deel van Urk aangewezen als veiligheidsrisicogebied.  Beeld ANP
De ME werd zaterdag in Urk ingezet wegens nieuwe ongeregeldheden. Groepen jongeren zouden met molotovcocktails en gevaarlijk vuurwerk hebben gegooid. Wegens eerdere rellen is een deel van Urk aangewezen als veiligheidsrisicogebied.Beeld ANP

Volgens de woordvoerder was het tot laat in de avond relatief rustig op straat. ‘Mede door de inzet van mede-Urkers die jongeren aanspraken op straat en hen vroegen te vertrekken.’ Maar aan het einde van de avond liep het toch weer uit de hand en besloot Van den Bos een noodbevel af te geven dat de weg vrijmaakte voor de inzet van de ME.

Hoeveel aanhoudingen zijn verricht en hoe groot de groep is die voor overlast zorgde, kon de woordvoerder niet zeggen. Tien mensen die in de afgelopen weekeinden betrokken zouden zijn geweest bij rellen in Urk, kregen eerder een gedragsaanwijzing. Ze moeten op vrijdag- en zaterdagavond thuisblijven. Het Openbaar Ministerie beslist later of deze tien worden vervolgd voor hun gedrag op straat.

Cameratoezicht

In Urk geldt dit weekend een samenscholingsverbod voor meer dan vier personen. Een deel van de gemeente is aangewezen als veiligheidsrisicogebied met cameratoezicht. In zo’n gebied mag preventief gefouilleerd worden. De burgemeester besloot daartoe omdat er aanwijzingen waren dat er weer verstoringen van de openbare orde zouden zijn.

Afgelopen weekend waren ook extra maatregelen genomen in Urk, maar ook toen liep het toch weer uit de hand. De ME moest optreden en werd bekogeld met flessen, stenen en vuurwerk. De politie arresteerde tien mensen voor geweld en gooien met zwaar vuurwerk.

LEES OOK:

Onlinehandel in cobra’s en andere harde knallers floreert door vuurwerkverbod

Door het vuurwerkverbod heeft de onlinehandel in cobra’s, nitraten, mortierbommen of lawinevuurpijlen de afgelopen weken een hoge vlucht genomen. Op de versleutelde chatdienst Telegram zijn meerdere openbare chatgroepen met duizenden leden, waar verkopers en kopers van verboden en illegaal vuurwerk elkaar proberen te vinden.

Urk is het erover eens: met het boek ‘De ontdekking van Urk’ krijgt het vissersdorp een spiegel voorgehouden

De Vlaamse journalist Matthias Declercq ging een tijdje op Urk wonen. In zijn boek De ontdekking van Urk legt hij het dorp even liefdevol als genadeloos bloot. Hoe reageren de Urkers op zijn bevindingen?

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden