Burgemeester: toch geen gewonden bij ongeluk Alphen
Bij het hijskraanongeluk in Alphen aan den Rijn zijn geen gewonden gevallen, zo meldt burgemeester Liesbeth Spies. Eerder werd er gesproken van minstens één gewonde. Wel is er enorme ravage ontstaan. Het OM moet onderzoeken wie er aansprakelijk wordt gesteld. Vanmiddag komt bouwbedrijf Mourik met een verklaring.
Eerdere berichtgeving over een gewonde blijkt dus niet te kloppen. De betreffende man is uit zijn huis gered, hij zat in een rolstoel en bleek al gewond te zijn aan zijn been.
Maandagmiddag ontstond in Alphen aan den Rijn een ravage toen twee bouwkranen en een deel van de Julianabrug op huizen en winkels in de Hooftstraat vielen. De CDA-burgemeester stelt dat het 'een wonder is dat er geen gewonden zijn gevallen'. Er is wel een hond omgekomen en de ravage is enorm. Gisteravond is tot ongeveer 23.00 uur gezocht naar overlevenden onder het puin van de ingestorte panden.
Bouwbedrijf Mourik dat verantwoordelijk is voor de bouw van de Julianabrug komt dinsdagmiddag met een verklaring over het ongeluk. Dat heeft een woordvoerder van het bedrijf laten weten. Leden van het management en de directie zijn teruggekeerd van vakantie en komen dinsdagochtend bij elkaar. Daarna komen ze met een verklaring.
Ook Peinemann Holding, eigenaar van de omgevallen kranen, kan nog niets zeggen over de oorzaak van het ongeluk. Op haar website laat het bedrijf weten dat het onderzoek daarnaar in volle gang is. De betrokken kraanmachinisten werken al jarenlang bij het bedrijf.
Bekijk hieronder beelden van het ongeval. Tekst loopt onder de video door.
Wat ging er mis?
'De kraanmachinist lijkt te snel te draaien', zegt expert zwaar transport Richard Krabbendam. 'Niemand stopte hem.' (+)
Omstanders zagen het gebeuren: 'Ook de hijskraanmachinist zag hij op het laatste moment springen. Later trof ik twee bouwvakkers aan op straat, liggend. Ze lagen als een kind te huilen.' (+)
Wiki-weetjes over de Julianabrug en vruchteloze pogingen om getuigen te vinden: je zult maar tv-verslaggever van dienst zijn bij het ongeval in Alphen. Jean-Pierre Geelen keek hoe ze het er vanaf brachten. (+)
Strafrechtelijk onderzoek
Gisterenavond is het Openbaar Ministerie een strafrechtelijk onderzoek begonnen. Ook de Onderzoeksraad voor Veiligheid is betrokken. Drie personen hebben zich maandagmiddag bij de politie gemeld, zij zijn als verdachten aangemerkt. Volgens hoofdofficier van justitie Kitty Nooy hebben ze deze status gekregen omdat ze dan zwijgrecht en recht op een advocaat hebben. 'Het is nog veel te vroeg om te zeggen of er sprake is van een strafbaar feit', zei ze maandagavond in een persconferentie. Mogelijk is de arbeidsomstandighedenwet overtreden.
Spies: 'De vraag over het hoe, wat en waarom is in goede handen bij de instellingen. Ik ga niet speculeren over hoe dit heeft kunnen gebeuren.' Voor de gemeente ligt de prioriteit dan ook bij de getroffen bewoners. De inwoners van veertien huizen hebben vannacht niet in hun eigen bed kunnen slapen, zo meldde de brandweer. Een aantal van hen heeft in een hotel geslapen, anderen bij familie of vrienden. In de loop van de dag wordt bekeken of en wanneer de bewoners weer terug kunnen naar hun eigen huizen.
De hoofdaannemer die verantwoordelijk is voor de verbouwing van de brug is dinsdagochtend begonnen met de inventarisatie van de schade. Hij neemt het opruimen van de ravage op zich. Het is nog onduidelijk wanneer er met opruimen begonnen kan worden: op dit moment is de plek nog aangemerkt als plaats delict. Het Openbaar Ministerie, de Inspectie SZW, de Onderzoeksraad voor Veiligheid en forensische onderzoekers bekijken wat nodig is voor de waarheidsvinding voordat de plaats delict kan worden opgeheven.
lockquote class="twitter-tweet" lang="nl">
De ravage bij de #Julianabrug in Alphen is enorm. #GRIP3 http://t.co/A7pTrgrCcQ pic.twitter.com/bpoEcinOJF
— Rein van Lierop (@reinvl) 27 september 2017
'Onacceptabel'
Frans Bijlaard, hoogleraar staalconstructies aan de TU Delft, noemt het 'onacceptabel' dat voorafgaand aan het takelen van het brugdek, de omliggende huizen niet ontruimd zijn. 'In de planning van zo'n project moet je altijd goed rekening houden met wat er mis kan gaan. Dat moet je allemaal uittekenen en daar moet je maatregelen op treffen. Dat is de standaardprocedure', volgens Bijlaard. 'Net als bij het ontmantelen van een bom moet de omgeving ontruimd zijn. Nu zijn er mensen letterlijk aan de dood ontsnapt.'
Over de vraag wat er daadwerkelijk mis ging voordat het brugdek en de kranen omvielen, wil Bijlaard niet speculeren. 'Als we de beelden bekijken kunnen we niet anders dan constateren dat de zaak flink instabiel is geworden. Maar wat er precies is gebeurd, moet nu fijnmazig uitgezocht worden. Waren de vaartuigen die gebruikt zijn wel geschikt? En als ze dat waren, waarom ging het dan toch mis?'
Teruglezen
Gisterenavond hielden we een liveblog bij van de situatie in Alphen na het omvallen van de hijskranen. Lees het hier terug.