Burgemeester Texel woedend op Lenie 't Hart over bultrug

Burgemeester Francine Giskes van Texel vindt dat over de rug van de gestrande bultrug Johannes controverses worden uitgevochten. Dat gebeurt volgens haar 'met grof geweld en vuilspuiterij''.

Ze reageerde maandag in het Radio 1-Journaal op de scherpe kritiek van Lenie 't Hart van de zeehondencrèche Pieterburen en van anderen, dat de dood van het dier had kunnen worden voorkomen.

Tussen 't Hart en het Texels natuurcentrum Ecomare, dat bij de reddingspoging van het dier was betrokken, bestaat volgens de burgemeester een heftig meningsverschil hoe zeehonden moeten worden opgevangen. Ze heeft 'de stellige indruk' dat dit op de achtergrond meespeelt. Ook is er een strijd tussen beroepsbergers en reddingsmaatschappij KNRM, die het dier 'gratis' uit zijn benarde positie probeerde te bevrijden.

Giskes zei dat de vraag is wie de echte deskundigen zijn. 'Zet je er tien bij elkaar dan heb je tien meningen. Maar het toeval wil dat de bultrug op Texels gebied belandde en op Texel hebben we met het NIOZ, Imares en Ecomare veel mensen die ervan weten', zo verdedigde ze de inzet van deze instanties. NIOZ is een instituut voor zeeonderzoek en Imares heeft veel kennis over mariene ecosytemen.

De burgemeester benadrukte dat Texel zelf geen besluiten heeft genomen over de behandeling van de bultrug, maar is afgegaan op de ingeschakelde deskundigen. Behalve Lenie 't Hart uitten ook Marianne Thieme van de Partij voor de Dieren en Sea Shepherd Nederland kritiek. Giskes zei dat de beste stuurlui aan wal staan.

Protocol
Marianne Thieme van de Partij voor de Dieren pleit voor een protocol zodat in de toekomst gestrande walvissen wel gered kunnen worden. Ze is zeer kritisch over de gang van zaken rond bultrug Johannes. 'Deskundigen stonden aan de kant terwijl ze ideeën hadden voor een laatste reddingspoging. De burgemeester van Texel gooide zelfs de hoorn op de haak toen Lenie 't Hart belde', zei Thieme vanochtend op Radio 1. Ze vindt dat kennis in het vervolg gebundeld moet worden. 'Je moet niet beginnen met gebiedsverboden.' Thieme hoopt dat het kabinet snel met een protocol komt voor gestrande zeezoogdieren.

Thiemes oproep komt overeen met het pleidooi van Lenie 't Hart en de stichtingen Sea Sheperd Nederland en The Black Fish. Deze organisaties schrijven in een persbericht: 'Wij zullen ons sterk gaan maken voor een protocol, dat zal bepalen hoe er in de toekomst beter met walvisstrandingen omgegaan kan worden en ervoor te zorgen dat alle beschikbare expertise en kennis benut zullen worden in het belang van gestrande dieren.'

Geert Vons, directeur van Sea Shepherd Nederland: 'Er moet een duidelijk protocol komen gebaseerd op deskundigheid en onpartijdigheid. Zoals het er nu voor staat is Nederland niet in staat gebleken om een gestrande walvis te redden en ook niet om deze walvis effectief te laten inslapen. Met de stranding van orka Morgan nog vers in gedachte, nu dus echt noodzakelijk om in toekomstige gevallen goed voorbereid te zijn.'

Lenie 't Hart. Beeld epa
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden