Burgemeester Spahr 'maakt onderweg alles stuk'

Hij bracht dynamiek in het gezapige Middelburg, maar maakte vele vijanden door zijn onbehouwen gedrag. Het ziet ernaar uit dat de nieuwste affaire Burgemeester Spahr van der Hoek de kop gaat kosten....

Van onze verslaggever Peter de Graaf

Sinds zijn komst naar de hoofdstad van Zeeland, drie jaar geleden, buitelt VVD-burgemeester L. Spahr van der Hoek van de ene in de andere affaire. Hij overleefde beschuldigingen van buitensporig declaratiegedrag en seksuele intimidatie tot aan frontale botsingen met het ambtenarenapparaat, de politietop en collega-burgemeesters. Maar nu alle wethouders het vertrouwen in hem hebben opgezegd, lijken zijn dagen in Middelburg toch echt geteld.

Met de nadruk op lijken. Want de man die in zijn vorige functie de bijnaam 'Roverhoofdman van Coevorden' verwierf, is vast van plan om aan te blijven.

'Wij denken dat het tijd wordt dat u eens bij uzelf te rade gaat en nadenkt over de vraag of u nog wel kunt blijven functioneren als burgemeester van Middelburg', luidt de slotalinea van een brief, ondertekend door alle vier de wethouders, aan burgemeester Spahr. Het schrijven, waarvan ook commissaris van de koningin W. van Gelder een afschrift ontving, was strikt vertrouwelijk. Maar sinds het epistel op straat ligt, is de crisis in Middelburg compleet.

De oppositie vindt dat de maat nu vol is. 'Ik zie niet in dat Spahr zich hier nog kan handhaven als geaccepteerd en gewaardeerd burgemeester', zegt fractievoorzitter J. Goetheer van GroenLinks. 'Hij is zó beschadigd. Als ik in zijn schoenen stond, zou ik de eer aan mezelf houden.'

Maar ook de coalitiepartijen hebben hun vertrouwen in de burgemeester verloren. 'Hij kan maar beter naar een andere baan uitkijken', vindt CDA-fractievoorzitter S. Buisman. Toch schermt nog niemand met een motie van wantrouwen. Alle fracties willen nog een uiterste lijmpoging onder auspiciën van de commissaris van de koningin afwachten. Van Gelder wil beide partijen zo snel mogelijk om de tafel brengen, onder leiding van een 'onafhankelijke derde'.

Maar alom wordt betwijfeld of de vertrouwensbreuk nog kan worden gelijmd. 'Het zijn heel ernstige aantijgingen', beaamt beleidsmedewerker E. van der Hoop, die de commissaris adviseert over burgemeesterszaken. Van Gelder zelf wil zich niet mengen in het bestuursconflict. Maar ook hij maakt zich ernstige zorgen over de politieke situatie.

De wethouders zijn vooral gevallen over allerlei besluiten die de burgemeester achter hun rug om heeft genomen. Spahr zelf spreekt van 'miscommunicatie' en heeft veel vertrouwen in het bemiddelingsgesprek onder leiding van een onafhankelijke voorzitter. 'Dan is het wel miscommunicatie in extreme vorm', reageert wethouder R. Visser van de AOV/Unie55+.

Hij is nog nauwelijks twee maanden wethouder. In april vertrok de PvdA vanwege interne strubbelingen uit het bestuurscollege, om plaats te maken voor de ouderenpartij en de ChristenUnie. Visser heeft in die korte tijd 'alle verhalen bevestigd gezien' die hij voor zijn aantreden had vernomen over het rauwe optreden van de burgemeester.

Spahr van der Hoek, die in de burgerlijke stand tot zijn verdriet als Spar van der Hoek staat vermeld, werd naar Middelburg gehaald om de stad 'op de kaart te zetten'. Dat was de opdracht aan de voormalige burgemeester van Coevorden. Voor- en tegenstanders zijn het over één ding eens: hij heeft dynamiek gebracht in de gezapige provinciestad. Onder zijn leiding is er een ambitieuze 'kwaliteitsatlas' opgesteld, die Middelburg in de vaart der volkeren moet opstoten.

'Maar hij gaat als een ijsbreker op zijn doel af, dat is zijn manco', zegt raadslid Goetheer. 'Onderweg maakt hij alles stuk.' Hij joeg menigeen tegen zich in het harnas. Veel ambtenaren voelden zich gekrenkt en vertrokken. In die beladen sfeer regende het beschuldigingen aan het adres van de burgemeester.

Spahr werd beschuldigd van seksuele intimidatie. Maar hij ging vrijuit toen uit een extern onderzoek bleek dat de vrouwen in kwestie zich helemaal niet geïntimideerd voelden. Een ander onderzoek, van Deloitte & Touche, liep eveneens met een sisser af. Aan Spahrs declaratiegedrag was 'op enkele kleine uitzonderingen na' niets aan te merken.

Wat overblijft, is zijn als onbehouwen en cynisch omschreven manier van communiceren. 'Hij manoeuvreert niet erg tactisch', weet Goetheer. 'Maar misschien zijn we in Zeeland niet veel gewend. Hier zijn we vooral lief, aardig en fatsoenlijk.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden