Burgemeester Pieter

Wat moet je kunnen om burgemeester te worden?

Malou van Hintum

Enige ervaring in die richting lijkt me niet verkeerd. Het zou fijn zijn als je wethouder bent geweest, of tenminste fractievoorzitter. Raadslid, vooruit. Of een ambtenaar die dicht bij B&W heeft gezeten en zo heeft kunnen meekijken en afkijken.
Iemand die beleid heeft ontwikkeld. Snapt waar de hobbels in een gemeentelijke organisatie liggen. Die, zoals dat in advertenties heet, ‘gevoel heeft voor bestuurlijke en politieke verhoudingen’. Ook moet een burgemeester begrijpen wat burgerparticipatie is. Snappen dat communiceren tweerichtingsverkeer is.
En, last but not least: een burgemeester moet verstand hebben van openbare orde en veiligheid, want die behoren nadrukkelijk tot zijn takenpakket. Hij is verantwoordelijk voor het handhaven van de openbare orde, en hij is opperbevelhebber bij crises, rampen en zware ongevallen.

Het is geweldig dat je al deze dingen kunt en weet wanneer je meteen na je afstuderen bij een krant bent gaan werken, en er nooit meer weg bent gegaan. Nou ja: dertig jaar later.

Ik dacht dat het een vervroegde 1 april-grap was, de voordracht van oud-hoofdredacteur van de Volkskrant Pieter Broertjes als nieuwe burgemeester van de gemeente Hilversum. Maar het schijnt echt waar te zijn.
De vertrouwenscommissie noemt Broertjes een ‘a-typische kandidaat’, die ‘niet beschikt over ervaring in het lokaal bestuur’, maar wel ‘historisch sterk verbonden’ is met de stad omdat zijn opa en oma in Hilversum hebben gewoond en gewerkt. O ja, en hij is ook ‘authentiek’. Zelf zegt hij dat zijn ‘levenservaring’ opweegt tegen zijn gebrek aan bestuurlijke ervaring.

Kunt u zich voorstellen dat een vrouw op deze gronden was benoemd? En zich dan zou kunnen beroepen op haar ‘levenservaring’ en haar oma en opa bij gebrek aan een bestuurlijk verleden? We zouden allemaal van onze stoel rollen van het lachen.

Vrouwen vallen bij benoemingen vaak af omdat ze ‘de benodigde ervaring missen’, omdat men ‘wil vasthouden aan kwaliteit’, omdat men ‘geen experimenten wil’.
Bij mannen worden al die nadelen ineens voordelen. Zo is Broertjes ‘inspirerend’, ‘compenseert’ hij zelf werkende weg wel de ervaring die hem ontbreekt, en krijgt daarom op het aan hem toegeschreven ‘gezag’ de job.

Maar ja, er is dan ook één groot verschil tussen mannen en vrouwen: mannen zoals Pieter Broertjes maken deel uit van een old boys network.
Vrouwen niet.

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden