NieuwsAirbnb Parijs

Burgemeester Parijs eist recordboete van Airbnb om pandjesbazen te remmen

De gemeente Parijs eist 12,5 miljoen euro van huizenverhuursite Airbnb. Parijs stelt Airbnb aansprakelijk voor verhuurders die hun appartement niet voor verhuur hebben geregistreerd bij de gemeente, zoals de Franse wet voorschrijft. 

De airbnb website. Beeld Getty Images

Burgemeester Anne Hidalgo heeft dat gezegd in een interview met Le Journal du DimancheDe burgemeester noemde de boete ‘een elektroshock’, die een einde moet maken aan de ongeremde toename van Airbnb-appartementen.

De Franse hoofdstad zoekt al langer naar manieren om de wildgroei aan verhuurappartementen aan banden te leggen. Parijs is de ‘Airbnb-hoofdstad’ van de wereld, met in totaal zo’n 65 duizend appartementen die op de verhuurwebsite worden aangeboden.

Huiseigenaren die hun appartement via Airbnb willen verhuren, moeten zich registreren bij de gemeente. Het merendeel doet dat niet. Slechts zo’n 40 procent van alle Parijse woonruimten die op Airbnb staan heeft een registratienummer. Tot voor kort kon de gemeente alleen individuele verhuurders beboeten, waardoor Airbnb buiten schot bleef.

Dat is niet langer het geval. De gemeente maakt gebruik van een Franse wet die eind 2018 werd aangenomen. Die wet stelt platforms en websites die verhuur faciliteren mede-aansprakelijk voor verhuurders die de regels overtreden. Voor ieder niet-geregistreerd appartement riskeert Airbnb een boete van 12.500 euro.

Controleurs van de gemeente bezochten de afgelopen weken Airbnb-appartementen in het centrum en in Montmartre, stadsdelen die populair zijn bij toeristen. Zij troffen meer dan duizend appartementen aan die niet voor verhuur zijn geregistreerd. Goed voor een recordboete van 12,5 miljoen euro. ‘Een eerste salvo’, aldus Hidalgo. De gemeente wil de komende tijd in meer arrondissementen controles te gaan uitvoeren.

Reactie Airbnb

Een woordvoerder van Airbnb noemde het nieuwe beleid van Parijs ‘inefficiënt, disproportioneel en in strijd met Europese wetgeving’. De verhuursite zegt alle verhuurders via een mail op de hoogte te hebben gesteld van de registratieplicht. Volgens de woordvoerder is het niet de verantwoordelijkheid van Airbnb om gebruikers van de website ‘proactief te surveilleren’. In mei zal een rechter zich over het geschil tussen Parijs en de verhuurwebsite buigen.

Burgemeester Hidalgo benadrukte dat de gemeente niet van plan is Airbnb te verbieden. ‘Ik heb niets tegen Parijzenaars die een centje bijverdienen door hun woning een aantal dagen per jaar te verhuren. Het probleem zijn pandjesbazen die het hele jaar door appartementen aan toeristen verhuren, en de platforms die medeplichtig zijn.’

Volgens Hidalgo is professionele verhuur via Airbnb oneerlijke concurrentie voor het hotelwezen. Het grote aantal Airbnb-appartementen zorgt er bovendien voor dat Parijzenaars moeilijker aan een woning kunnen komen. Volgens de gemeente zijn 26 duizend woonruimten in het centrum van Parijs door Airbnb verdwenen uit het reguliere aanbod van huurwoningen.

Maximale verhuur

De burgemeester wil ook dat het maximumaantal dagen dat verhuur is toegestaan wordt verminderd. Nu mogen geregistreerde verhuurders hun appartement 120 dagen per jaar verhuren. Als het aan Hidalgo ligt, wordt dat in de toekomst verlaagd naar 30 dagen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden