Burgemeester New York: 'Rug toekeren respectloos'

Burgemeester Bill de Blasio van New York ontkent dat het lage aantal arrestaties in zijn stad komt doordat agenten hun werk neerleggen. De spanning tussen de burgemeester en het politiekorps is opgelopen nadat twee agenten eind vorig jaar op straat werden gedood.

redactie
Burgemeester Bill de Blasio (links) en politiechef Bill Bratton Beeld afp
Burgemeester Bill de Blasio (links) en politiechef Bill BrattonBeeld afp

Volgens The New York Times is er voor een tweede week op rij een scherpe daling in het aantal arrestaties in New York. Politieagenten hielden de helft minder mensen aan dan in dezelfde periode vorig jaar.

Volgens burgemeester De Blasio gaat het slechts om een paar afwijkende dagen en neemt de criminaliteit in de hele stad af. Dat zei hij gisteren in een persconferentie toen hem gevraagd werd of agenten bewust criminaliteit door de vingers zouden zien uit angst voor hun eigen veiligheid of uit protest tegen de burgemeester.

Rug toegekeerd
In hetzelfde gesprek berispte De Blasio de honderden agenten die tegen hem protesteerden bij een begrafenis van hun collega's. De politieagenten die hem de rug toekeerden tijdens zijn toespraken op de begrafenissen van twee agenten, waren 'respectloos tegenover de betrokken families'.

De agenten keerden De Blasio de rug toe omdat hij zich niet solidair toonde met de agenten in het debat over politiegeweld tegen minderheden. 'Ze waren respectloos tegenover de families die een naaste hebben verloren. Ik snap niet waarom iemand dat in die context zou doen', aldus De Blasio.

De New Yorkse politiecommissaris William Bratton steunde de burgemeester. Hij zei dat de politieagenten zichzelf met de actie voor schut hebben gezet. Volgens beide mannen moet er nog goed naar de dalende criminaliteitscijfers gekeken worden om uitsluitsel te geven over de oorzaak.

Twee agenten neergeschoten
Na de persconferentie van De Blasio werden gisteravond twee agenten neergeschoten in de wijk de Bronx. Zij waren afgekomen op een oproep van een overval.

De agenten hielden een auto aan, maar de bestuurder dacht snel weg te komen. Hij crashte vervolgens met zijn wagen. Toen de man uitstapte begon hij te schieten op de politie. Een van de agenten werd in zijn arm geraakt. De ander in zijn rug. Ze zijn, zo meldt AP op basis van andere media, naar het ziekenhuis gebracht met verwondingen die niet levensgevaarlijk zijn.

Het is onduidelijk of de man die gisteravond schoot ook wraak wilde nemen op de politie. Hij is op de vlucht geslagen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden