Burgemeester Moskou verwijt Jeltsin vuile campagne

De Russische president Jeltsin en de machtige Moskouse burgemeester Joeri Loezjkov zijn met elkaar in conflict geraakt na het ontslag van de Moskouse procureur en het hoofd van de Moskouse politie....

Van onze correspondent

Bert Lanting

MOSKOU

Loezjkov kondigde gisteren aan dat hij het ontslag van procureur Ponomarjov en hoofdcommissaris van de politie Pankratov via de rechtbank zal aanvechten. Volgens hem heeft de federale regering niet het recht hen te ontslaan. Loezjkov dreigde zelf op te stappen als de regering toch aan het ontslag van de twee vasthoudt.

Het ziet er niet naar uit dat het Kremlin van plan is het ontslag van Ponomarjov en Pankratov ongedaan te maken. Terugkrabbelen zou vooral vernederend zijn voor president Jeltsin, die Listjevs collega's beloofde dat Pankratov en Ponomarjov voor de aanslag op Listjev zouden boeten. Gisteren werd de arrestatie van drie verdachten bekendgemaakt.

Loezjkov klaagde tegenover de Russische tv dat de strafmaatregelen deel uitmaken van een campagne die tegen hem zelf gericht is. Er zouden mensen in het Kremlin bewust op een conflict met het stadsbestuur van Moskou aansturen en met alle macht proberen president Jeltsin daarbij te betrekken.

Het is duidelijk dat Loezjkov daarmee generaal Korzjakov op het oog had, het hoofd van de veiligheidsdienst van het Kremlin. Naar verluidt maakt Korzjakov jacht op Loezjkov omdat hij hem als een van de gevaarlijkste politieke rivalen van president Jeltsin beschouwt.

Loezjkov, die al bijna drie jaar burgemeester van de Russische hoofdstad is, was aanvankelijk een nauwe bondgenoot van Jeltsin. In ruil voor zijn politieke steun verleende Jeltsin de Moskouse burgemeester, die als een monarch over zijn stad heerst, tal van privileges.

Het eerste signaal dat het niet langer boterde tussen Loezjkov en het Kremlin kwam toen de regeringskrant Rossiiskaja Gazeta vorig jaar november een artikel publiceerde waarin Loezjkov van duistere politieke machinaties werd beschuldigd. 'Er valt sneeuw. Zullen de regering en de president ook vallen?' luidde de suggestieve kop boven het geruchtmakende artikel.

Volgens het stuk zou de roebelcrisis van oktober, toen de Russische munt in een dag een kwart van zijn waarde verloor, het werk zijn geweest van Loezjkov en de Most Bank van Vladimir Goesinski, een van de grootste Russische banken. Het zou hun bedoeling zijn geweest de regering aan het wankelen te brengen en zo de weg te effenen voor Loezjkovs promotie tot premier of zelfs president van Rusland.

Een paar weken later werd het hoofdkantoor van de Most Bank omsingeld door gemaskerde commando's die later lid bleken te zijn van Korzjakovs presidentiële veiligheidsdienst. Korzjakovs mannen drongen het gebouw binnen en arresteerden enkele lijfwachten van bankdirecteur Goesinski. Een van de verklaringen voor het merkwaardige optreden van de presidentiële veiligheidsdienst - die zich normaal nooit met dergelijke acties bezighoudt - was dat Korzjakov bij de Most Bank op zoek was naar belastend materiaal over Loezjkov.

Daags na de operatie bij het Most-hoofdkantoor ontsloeg Jeltsin per decreet het hoofd van de Moskouse afdeling van de contra-spionagedienst FSK, generaal Savostjanov, een trouwe medewerker van Loezjkov.

Het hoofd van de presidentiële veiligheidsdienst liet onlangs in een geruchtmakend interview weten dat hij vastbesloten is de jacht op Goesinski en 'zijn hoge beschermheren' - waarmee hij kennelijk op Loezjkov doelde - voort te zetten.

Volgens sommige Russische kranten heeft Korzjakov de opwinding over de moord op de populaire televisiepresentator nu handig uitgebuit om Loezjkov een nieuwe slag toe te brengen. Met het ontslag van Ponomarjov en Pankratov proberen Loezjkovs tegenstanders de positie van de burgemeester te ondermijnen, zo concludeert de krant Segodnja. 'Het is voor niemand een geheim dat Loezjkov het doel van deze schoonmaak vormt', aldus de krant, die door de Most Bank gefinancierd wordt.

Opmerkelijk was dat de regeringskrant Rossiiskaja Gazeta juist gisteren een vervolg op het 'Er valt sneeuw'-artikel publiceerde waarin Goesinski van oplichting beschuldigd wordt. In het stuk dat ditmaal de wervende kop 'Onder de sneeuw ligt troep' draagt, wordt ook nog eens verwezen naar de nauwe banden tussen het Most-concern en burgemeester Loezjkov. Tot voor kort liep een aanzienlijk deel van betalingen uit het stadsbudget via de Most Bank. Goesinski liet gisteren weten dat hij de krant voor de rechter zal slepen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.