Burgemeester krijgt meer macht

Cafés, restaurants, musea, bioscopen en andere 'openbare inrichtingen' kunnen straks mogelijk volstaan met één vergunning. Ze hebben dan ook te maken met één toezichthouder, de burgemeester....

De nota komt voort uit de MDW-operatie (marktwerking, deregulering en wetgevingskwaliteit), waarvan het openbreken van de winkelsluitingstijdenwet het meest opvallende wapenfeit is. De bevindingen van de ambtelijke commissie onder leiding van de burgemeester van Franekeradeel, mevrouw M. Haveman, liggen gevoelig in verband met de cafébrand in Volendam. In café de Hemel werd niet voldaan aan de door de brandweer voorgeschreven veiligheidsvoorschriften. Uit de nota blijkt nu hoe moeilijk het is voor een ondernemer om aan alle vergunningseisen te voldoen.

In totaal moet een caféhouder rekening houden met 17 verschillende wetten die uiteenlopen van de Waterleidingwet tot de Drank- en Horecawet. De wetten stellen allemaal verschillende eisen en bovendien heeft elke wet weer een andere toezichthouder. In alle wetten is zelfs niet duidelijk of een horecagelegenheid een 'lokaliteit', een 'utiliteit' of een 'openbare inrichting' is. De terminologie blijkt te verschillen, waardoor het niet altijd duidelijk is welke wet van toepassing is.

De ondernemer heeft te maken met de burgemeester en wethouders, de politie, de brandweer, de officier van justitie, bouw- en woningtoezicht, de keuringsdienst van waren en ga zo maar door.

Het kabinet gaat de voor- en nadelen onderzoeken van één vergunning voor alle openbare inrichtingen, de Drank- en Horecavergunning. Deze vergunning geldt dan ook voor inrichtingen die geen alcohol schenken.

De regering maakt naar aanleiding van het rapport een onderscheid tussen de maatregelen die het rijk moet nemen en de maatregelen voor gemeenten. Het rijk zal het wet- en vergunningenstelsel onder handen nemen. Hierbij onderzoekt het kabinet of strafbaarheid van het niet voldoen aan veiligheidsvoorschriften als economisch delict zin heeft.

Het kabinet zal gemeenten ondersteunen bij de uitvoering en invulling van de aanbevelingen van de commissie en dringt hierbij vooral aan op preventieve afspraken tussen gemeenten en horeca.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden