Burgemeester Hengelo wil zich ook na tussenkomst minister niet met geluidsoverlast bemoeien

Zelfs een brief van minister Plasterk kan de Hengelose burgemeester Schelberg niet over de streep trekken: hij wil geen oplossing zoeken in een slepend conflict tussen de gemeente en twee inwoners. Gemeenteraadsleden zijn verontwaardigd dat de burgemeester hun niets heeft verteld over deze brief uit Den Haag.

Sander Schelberg. Beeld anp

Het draait om een echtpaar dat al sinds 2008 klaagt over geluidsoverlast van een pal naast hun erf gebouwde dagopvang voor gehandicapte kinderen. De afstand van 6 meter tussen hun huis en de dagopvang is veel krapper dan de richtlijnen voorschrijven. Hun woning is aanzienlijk in waarde gedaald. Ook met een in 2013 gebouwde geluiddempende wand zegt het echtpaar nog geluidsoverlast te hebben.

De geluidsnormen worden niet overschreden, oordeelt de gemeente, en er is dus geen reden het echtpaar uit te kopen. De gemeente wil het echtpaar niet tegemoet komen.

'Ik realiseer mij dat het hier een lokale aangelegenheid betreft waar ik niet bevoegd ben', schrijft de minister van Binnenlandse Zaken in een brief, eind mei verstuurd aan burgemeester Sander Schelberg (VVD) en de Hengelose wethouders. 'Het is om die reden dat ik u nadrukkelijk voorstel het initiatief te nemen om, in overleg met alle andere betrokken partijen, een oplossing te zoeken die voor alle partijen bevredigend is en tot een win-winsituatie kan leiden. Daarbij kan wellicht rekening worden gehouden met de mate van verwijtbaarheid van afzonderlijke partijen aan de ontstane situatie.'

'Zeldzaam beroerd verhaal'

Het gebeurt niet vaak dat een minister zich bemoeit met conflicten van burgers met gemeenten. Maar, zegt burgemeester Schelberg: 'Er zijn geen nieuwe feiten. Een nieuw gesprek zou valse verwachtingen wekken.' Hij antwoordt de raad dat hij deze 'zeer verbazingwekkende brief' niet had hoeven doorsturen naar de raadsleden, omdat de kwestie volgens hem al is gesloten en de brief 'geen ander licht geeft op de zaak'.

Conflicten tussen burgers en hun gemeente komen vaker voor, zegt de Nationale Ombudsman. Maar de Hengelose kwestie is een 'zeldzaam hardnekkig beroerd verhaal', zegt adviseur Hans Groot van het Steunpunt Integriteitsonderzoek Politieke Ambtsdragers. Groot vindt dat er een overheidsinstantie moet worden aangewezen die in langlopende conflicten van burgers met hun gemeente 'de zaak vlot trekt'. 'Dit zou bijvoorbeeld een taak kunnen zijn voor de Nationale Ombudsman.'

Een woordvoerder van minister Plasterk vindt dat een dergelijke conflict bemiddelende overheidsinstantie niet nodig zou moeten zijn. 'Bij de meeste conflicten tussen burgers en gemeenten komen ze er gelukkig zonder hulp van buiten samen uit.'

Lees ook:

Het begon met geluidsoverlast, het ontspoorde in een conflict waarin zelfs de minister de burgemeester oproept de kwestie eens op te lossen. Het 'zeldzaam hardnekkig beroerde verhaal' van een echtpaar uit Hengelo dat een opvang voor zwaar gehandicapte kinderen naast zich kreeg.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden