Burgemeester Haarlem geeft Chinezen geschiedenisles

Brief van Haarlemse burgemeester aan Pekinese ambtgenoot over boekdrukkunst was eerst een grapje, en werd toen alsnog verstuurd.

Van onze verslaggever Robin Gerrits

Dat laat ik niet over mijn kant gaan, moet Haarlems burgemeester Bernt Schneiders (PvdA) hebben gedacht, nadat hij de opening van de Olympische Spelen had gezien. Honderden Chinezen verbeeldden onder evenzoveel blokken de glorie van de ‘Chinese’ uitvinding van de boekdrukkunst.

‘Zeer geachte collega’, schrijft de burgemeester zijn Pekinese ambtgenoot, ‘het is een feit van algemene bekendheid dat de boekdrukkunst in Haarlem is uitgevonden door onze stadgenoot Laurens Janszoon Coster, omstreeks het jaar 1400 na Christus.’ Haarlems Dagblad meldde maandag op de voorpagina dat de brief naar Peking was verzonden.

Maar volgens de woordvoerster van de burgemeester is er helemaal geen brief, laat staan dat die onderweg is naar Peking. ‘Gewoon een grapje van de burgemeester, Hij vond dit een mooie aanleiding Haarlem weer eens in het zonnetje te zetten.’

Richard Stekelenburg, verslaggever van Haarlems Dagblad (ondertitel ‘Oprechte Haerlemse Courant 1656’) werd ‘pislink’ toen hij dat hoorde.

‘Hij heeft me zaterdag zelf hierover gebeld! Het is duidelijk dat het een brief is met een knipoog, maar ik wist niet beter dan dat hij echt was verstuurd.’

De afdeling communicatie van Haarlem, de hele dag al bezig de grap van de burgemeester uit te leggen, heeft inmiddels het communiqué aangepast. Er is wel degelijk een brief, die nu in het Engels wordt vertaald, en dan alsnog naar Peking gaat.

‘Er zat wat ruis op de communicatie’, zegt de woordvoerster.

Schneiders claim is overigens omstreden. De heersende wetenschappelijke opvatting is dat Johannes Gutenberg begin 15de eeuw voor het westen een pers uitvond waarin hij metalen verplaatsbare letter- en woordvormen kon drukken.

De Chinees Pi Chang (990-1051) deed dat vier eeuwen eerder al met houten vormen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden