Burgemeester Gouda wil normale toon in debat

Burgemeester Wim Cornelis van Gouda wil dat de Tweede Kamer ‘de toon in het debat over de Marokkanen in zijn stad tot wat normalere proporties terugbrengt’....

Eind vorige maand sprak de Tweede Kamer in een spoeddebat over de problemen in de Goudse probleemwijk Oosterwei. De wijk was in opspraak gekomen omdat Marokkaanse jongeren daar onder meer buschauffeurs bedreigden.

Eerder hekelden andere politici al de toon van het spoeddebat. Volgens NRC Handelsblad zei minister Ernst Hirsch Ballin van Justitie afgelopen zaterdag tijdens een toespraak voor CDA-bestuurders dat de alarmerende toon van de Kamerleden niet wordt gerechtvaardigd door enige echte dreiging.

Cornelis zal deze week een uitvoerig plan aan de ministers sturen, over hoe hij de problematiek in zijn stad wil aanpakken. ‘Kern daarvan is dat Gouda specifieke Marokkaanse probleemgezinnen van nu af aan wil dwingen mee te werken aan het leren van de taal, het bijbrengen van normen, voltooien van opleidingen en zoeken naar werk’, zo liet de gemeente weten.

De gemeente besloot na de overval op een buschauffeur niets meer door de vingers te zien. Na de overval besloten de buschauffeurs een deel van de wijk Overwei te mijden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden