Burgemeester: geen slachtoffers door ongeval Alphen

Bij het ongeval in Alphen aan den Rijn zijn maandagmiddag geen slachtoffers gevallen. Dat stelt burgemeester Liesbeth Spies. Eerder werd nog gesproken over mogelijk 20 gewonden.

Redactie
null Beeld Screenshot
Beeld Screenshot

Bij het ongeval vielen twee bouwkranen om die een nieuw brugdek op de Julianabrug hesen. De kranen kwamen met het brugdek op een aantal woningen en winkels terecht. Een speciaal team heeft met speurhonden de hele avond gezocht naar eventuele slachtoffers in het puin. Het Openbaar Ministerie (OM) is een strafrechtelijk onderzoek gestart naar de toedracht van het ongeval.

Kitty Nooy, hoofdofficier van justitie van het OM in Den Haag liet weten dat het OM bij het onderzoek samenwerkt met de inspectie Sociale Zaken en Werkgelegenheid. 'Het zou mogelijk gaan om een overtreding van de arbeidsomstandighedenwet. Het zou ook te maken kunnen hebben met lichamelijk letsel door schuld. Het is nog veel te vroeg om iets te zeggen over de oorzaak.' Een drietal mensen zou zich hebben gemeld bij de politie, zij zijn aangemerkt als verdachten.

De getroffen bewoners worden opgevangen in De Goede Herderkerk in Alphen. Er hebben zich zo'n 400 mensen gemeld bij de kerk. Sommigen zijn gedupeerden, anderen komen voor emotionele steun. Slachtofferhulp is in de kerk aanwezig. Enkele tientallen mensen zullen vannacht niet thuis kunnen slapen, voor hen is opvang geregeld.

Hond
Eén man zou gered zijn vanonder het puin. Hij heeft last van zijn heup, verder is over zijn toestand niets bekend. Een hond heeft het ongeluk niet overleefd. Aanvankelijk was het dier nog te horen onder het puin, maar de brandweer heeft bevestigd dat het huisdier is overleden. Rond elf uur werd de zoektocht naar eventuele slachtoffers in het puin gestopt. Een team van hulpverleners is begonnen met het opruimen van de aangerichte ravage.

Een USAR-team (Urban Search and Rescue) was de hele avond ter plaatse. USAR is een Nederlandse organisatie, die normaal gesproken internationaal wordt ingezet bij aardbevingen en andere rampen. Zij zijn gespecialiseerd in het vinden van mensen onder puin.

Het is nog onduidelijk hoe het kon gebeuren dat de kranen met het brugdek omvielen. De hijskranen stonden op een drijvend ponton in het kanaal. Op foto's is te zien dat de schade enorm is in de straat waar de kranen omvielen. Er zouden zeker vier huizen zijn geraakt, maar het precieze aantal is onbekend. De kranen vielen om in de richting van de Hooftstraat. Er zijn zeker twee winkels verwoest: een verfwinkel en een pandjeshuis.

De situatie werd opgeschaald naar GRIP 3, een afkondiging voor een rampsituatie op gemeentelijke schaal ('Gecoördineerde Regionale Incidentbestrijdings Procedure'). De GRIP-schaal loopt van 1 tot 5 en geeft een indicatie van de grote van de regio die is getroffen door het incident.

De Julianabrug werd sinds november vorig jaar gerenoveerd. Vanaf april dit jaar was de brug afgesloten. Vandaag zou het brugdek weer op zijn plek worden gehesen, waarna de renovatie zijn laatste fase in kon gaan.

Bekijk hieronder beelden van het ongeval.

Bekijk hieronder beelden van de plek van het ongeval nadat de kranen zijn gevallen, gemaakt met een drone.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden