Burgemeester geeft stuk grond terug

Burgemeester A. van Poppel van het Brabantse Bergeyk gaat eenderde van het stuk grond dat hem was geschonken, teruggeven aan de vorige eigenaar....

Van onze verslaggever

Frank Poorthuis

BERGEYK

In een vrijdag uitgegeven verklaring betuigt de burgemeester 'spijt' dat hij de grond ooit heeft geaccepteerd. 'Immers', zo stelt hij, 'giften aan een overheidsdienaar zijn verwerpelijk.' Of Van Poppel met het teruggeven van zijn tuin de kwestie daadwerkelijk uit de wereld helpt, hangt onder meer af van de gemeenteraad van Bergeyk, die zich volgende week vrijdag over de kwestie buigt.

Van Poppel had voor de bouw van zijn woning een stuk grond gekocht van duizend vierkante meter. In de loop der tijd kreeg hij er van de verkoper nog eens vijfhonderd vierkante meter bij. Met die eigenaar was hij namens de gemeente in onderhandeling over een bestemmingsplan. De burgemeester heeft daarmee eigenbelang en gemeentebelang onvoldoende gescheiden, vindt de Leidse hoogleraar W. Derksen, die op verzoek van het gemeentebestuur van Bergeyk een onderzoek instelde naar de kwestie.

Van Poppel vecht de conclusies van Derksen aan. Hij ontkent niet dat hij de extra grond heeft gekregen, maar zegt dat dat gebeurde nadat de onderhandelingen met de projektontwikkelaar al waren afgerond. 'Van verstrengeling van belangen is nimmer sprake geweest', aldus Van Poppel. Dat hij bij de aankoop van de grond op listige maar wettelijk toegestane wijze de betaling van btw omzeilde, zoals Derksen ook aantoonde, vindt de burgemeester niet laakbaar. Het veroordelen daarvan getuigt volgens hem van 'een politieke appreciatie'.

De gemeenteraad van Bergeyk moet vrijdag een oordeel vellen over het handelen van Van Poppel. Ze heeft commissaris van de koningin in Brabant mr. F. Houben gevraagd daarbij behulpzaam te zijn. Houben heeft na een gesprek met Van Poppel en de raad een 'onafhankelijk voorzitter' geleverd voor de speciale raadsvergadering: drs P. Zevenbergen, oud-burgemeester van Bergen op Zoom.

Of de raad genoegen neemt met het teruggeven van de grond door de burgemeester is de vraag. VVD-raadslid J. Verhoeven vindt het weerwoord van Van Poppel 'niet al te sterk'.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.