Burgemeester 'geeft' Omroep West-baas bonus

Het Commissariaat voor de Media (CvdM) stelt een onderzoek in naar een bonus die de directeur van Omroep West vorig jaar heeft gekregen. De directeur kreeg het extraatje voor goed functioneren, maar bonussen bij semipublieke instellingen zoals omroepen zijn sinds het groene licht voor de Wet normering topinkomens (WNT) van eind 2011 verboden.

Charlie Aptroot, bij zijn beëdiging in 2012. Beeld ANP
Charlie Aptroot, bij zijn beëdiging in 2012.Beeld ANP

Volgens de president-commissaris van Omroep West, Charlie Aptroot, is de bonus verdiend omdat de directeur goed functioneert. Daarbij is onder meer gekeken naar 'de wijze van leiding geven en omgaan met medewerkers, OR, collega-omroepen, bedrijfsleven en openbaar bestuur in het verzorgingsgebied', laat Aptroot weten. 'Wij prijzen ons gelukkig dat de directeur het op al deze onderwerpen heel goed doet.'

Die verklaring is opmerkelijk, omdat Aptroot als burgemeester van Zoetermeer zelf een prominente vertegenwoordiger is van dat openbaar bestuur in het verzorgingsgebied. Het voormalig VVD-Kamerlid wil niet reageren op de vraag of er sprake is van een dubbele pet, als de burgemeester van een grote stad in de regio ook president-commissaris is van de regionale omroep, die onder meer de taak heeft het bestuur te controleren . 'Het is bij Omroep West goed geregeld.'

Rode cijfers

Mediatoezichthouder CvdM doet al onderzoek naar een bonus bij een andere regionale omroep, L1. Dat extraatje van ruim 26duizend euro voor beter dan verwachte financiële prestaties kwam onlangs naar voren uit de gegevens die de Limburgse omroep leverde voor een onderzoek van de Volkskrant naar de beloning bij regionale omroepen.

Omroep West gaf de bonus niet apart op. Aptroot heeft inmiddels bevestigd dat in de beloning van 179 duizend euro van directeur Gerard Milo een bonus zit, van 13.844 euro.

Het extraatje is opmerkelijk, omdat Omroep West vorig jaar 337duizend euro in het rood eindigde. Bovendien werden de luistercijfers van de omroep voor Zuid-Holland vorig jaar wel iets beter, maar daalden de kijkcijfers.

Volgens Aptroot is het 'een misverstand' dat een directeur van een regionale omroep winst maken als doelstelling heeft. 'Wij moeten natuurlijk structureel wel uitkomen met de financiële middelen, maar in een tijd van teruglopende subsidie van de overheid hebben wij bewust gekozen om tijdelijk wat geld bij te leggen uit reserves om de aanpassingen op de best mogelijke manier te realiseren.'

Overgangsrecht

De ondernemingsraad van Omroep West zegt op de hoogte zijn van de bonus en ermee akkoord te zijn, omdat het valt onder het overgangsrecht van de WNT.

Het ministerie van Binnenlandse Zaken liet eerder weten, naar aanleiding van L1, dat de WNT in principe geen overgangsrecht voor bonussen kent.

De journalistenvakbond NVJ vindt de bonus niet passend. 'Het is ongelukkig dat een directeur van een regionale omroep boven op zijn toch al riante salaris een bonus zou krijgen, terwijl aan de andere kant door de regionale omroepen 17 miljoen bezuinigd moet worden en de NVJ ervaart dat de bezuinigingen overal in de regio banen gaat kosten', zegt bestuurder Jean-Louis Veenstra.

De 179 duizend euro voor Milo is overigens onder de huidige 'balkenendenorm' van 230 duizend euro, maar wel net boven het ministerssalaris van 178 duizend euro (inclusief pensioen en onkosten), dat vanaf volgend jaar de nieuwe norm wordt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden