Burgemeester gaf voorkeur aan etentje boven rellen

De gemeenteraad van Den Bosch heeft scherpe kritiek op de 'uithuizigheid' van burgemeester Rombouts in de periode dat er in zijn stad zware rellen waren....

Van onze verslaggever Peter de Graaf

Rombouts vertrok zaterdagmiddag 16 december naar vrienden in Amsterdam. Die morgen hadden al rellen plaatsgevonden in de volkswijk Hambaken, nadat Pierre Bouleij was doodgeschoten door een politieagent. De CDA-burgemeester had zelfs de voetbalwedstrijd van FC Den Bosch tegen VVV voor die avond afgelast, omdat hij ernstige rellen in het stadion vreesde. Het 'gistte' in de stad, maar toch vertrok hij naar Amsterdam. Het etentje in de hoofdstad bleef beperkt tot het voorgerecht. Om half negen was de burgemeester terug in zijn stad, waar de rellen ruim twee uur eerder waren losgebarsten.

Ook zondagmiddag verliet de burgemeester de stad, voor een televisie-interview in Hilversum. Al bij Zaltbommel liet hij zijn chauffeur rechtsomkeert maken, omdat het opnieuw volledig mis ging in de Graafse Wijk. Op maandagavond bezocht Rombouts het kerstconcert in de Sint Jan. Hij vond dat hij als gastheer niet verstek mocht laten gaan. Maar ook toen waren er al rellen.

Praktisch alle fracties zullen de CDA-burgemeester zwaar aan de tand voelen over zijn afwezigheid op kritieke momenten. Vanavond wordt de aanpak van de Bossche driehoek (burgemeester, korpschef en hoofdofficier van justitie) voor het eerst besproken in de raadscommissie bestuurszaken. Daarin hebben alle fractievoorzitters zitting. De burgemeester legt volgende week verantwoording af aan de gemeenteraad, die het eindoordeel velt. 'In moeilijke tijden moet de burgemeester niet alleen bereikbaar, maar fysiek ook aanwezig zijn', meent P. van der Krabben van Bosch Belang. Ook R. van de Mortel (VVD) vindt dat de burgemeester zelfs bij de minste dreiging van onrust, in de stad hoort te zijn.

In het onderzoeksrapport Bossche Avonden uit het Crisis Onderzoek Team van de Rijksuniversiteit Leiden ook zware bedenkingen over de reislust van Rombouts en hoofdofficier Craemer. Die laatste ging zaterdagmiddag naar familie in Groningen en zondagmiddag naar zijn woonplaats Amsterdam. Het was 'gaan, komen en teruggaan', aldus het COT.

Ze waren wel steeds goed bereikbaar. Het COT heeft niet kunnen constateren dat de rellenbestrijding echt heeft geleden onder hun afwezigheid. Maar de onderzoekers menen dat bestuurders gewoon op hun post moeten blijven 'zolang als de rust in de stad nog niet is verzekerd'. Want de situatie kan plotseling verslechteren en het overbruggen van afstand kost tijd, waardoor de besluitvorming wordt vertraagd.

'Stel dat er op de A 2 tussen Amsterdam en Den Bosch een ongeluk was gebeurd. Dan had het uren kunnen duren voordat Rombouts terug was geweest', aldus Herfst. Ook CDA-fractievoorzitter J. van Heijningen zet vraagtekens bij het reisgedrag van zijn partijgenoot. Het verweer van de burgemeester dat 'op dat moment niets in de lucht hing' vinden bijna alle fractieleiders weinig geloofwaardig. Ze willen ook weten waarom cruciale politie-informatie over dreigend geweld niet tijdig bij de driehoek terecht kwam.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden