Burgemeester en hoofdcommissaris communiceren niet optimaal met elkaar Patijn voorbarig over functie Nordholt

Burgemeester S. Patijn van Amsterdam is voorbarig geweest met de aankondiging dat hoofdcommissaris E. Nordholt een hoge functie krijgt bij een nieuwe landelijke opleiding voor topfunctionarissen bij de politie....

Van onze verslaggever

AMSTERDAM

Nordholt zou in een overleg met Patijn en minister H. Dijkstal van Binnenlandse Zaken in principe ingestemd hebben met de nieuwe functie. De hoofdcommissaris weigert commentaar, maar ingewijden zeggen dat alleen over die functie is gesproken. Nordholt kon niet akkoord gaan, omdat het nog onduidelijk is wat de baan inhoudt.

De suggestie dat Patijn Nordholt voor een voldongen feit heeft willen plaatsen door te suggereren dat de benoeming een nagenoeg beklonken zaak is, wordt van alle kanten ontkend. De oorzaak is eerder dat Patijn, die de hoofdcommissaris graag ziet vertrekken, en Nordholt niet optimaal communiceren.

De 57-jarige Nordholt, die in elk geval als adviseur verbonden blijft aan het Amsterdamse korps, heeft nog volop ambitie om zich na zijn vertrek nuttig te maken. Hij neemt geen genoegen met een erebaantje voor bijvoorbeeld twee dagdelen in de maand. Hij laat het er dus van afhangen wat het wordt met de Strategische Leergang voor Hoger Politiemanagement.

Toen de lokale televisie eind vorige week burgemeester Patijn de vraag stelde hoe het zat met het vertrek van Nordholt, antwoordde hij impulsief dat de zaak geregeld was. Patijn heeft zich mogelijk wat opgejaagd gevoeld door Nordholt.

De hoofdcommissaris klaagde begin dit jaar dat de burgemeester te weinig inzet toonde bij het lobbyen voor een nieuwe functie. De hoofdcommissaris zei dat hij zou aanblijven als hij geen nieuwe passende baan zou krijgen. Patijn zou met zijn mededeling dat er een baan is voor Nordholt, zichtbaar willen maken dat hij zijn best doet.

Het is niet verwonderlijk dat Nordholt meer zekerheid wil. Hij moet per 1 september weg, zodat niet veel langer kan worden gewacht met de benoeming van zijn opvolger. De belangrijkste kandidaat, Nordholts tweede man J. Kuiper, heeft al posten laten schieten om politiechef van Amsterdam-Amstelland te kunnen worden. Hij kan niet nog langer aan het lijntje worden gehouden.

In Amsterdamse kranten hebben anonieme functionarissen uit de top van het korps geërgerd gereageerd op de uitlatingen van Patijn, omdat er nog niets vaststaat. Maar op het stadhuis, waar erkend wordt dat Patijn wat te voorbarig is geweest, begrijpt men niet dat de politie er zo'n ophef van maakt. 'De reactie had ook kunnen zijn: Het is een van de mogelijkheden voor Nordholt.'

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden