Burgemeester duikt onder na ernstige bedreigingen

Peter de Graaf

HELMOND Burgemeester Fons Jacobs van Helmond en zijn echtgenote zijn ondergedoken na ernstige bedreigingen vanuit de onderwereld. Dat heeft locoburgemeester Frans Stienen woensdagavond bekendgemaakt.


De bedreigingen zijn vermoedelijk afkomstig van drugscriminelen die tegen de recente opening van een tweede coffeeshop in de Brabantse gemeente zijn. Afgelopen zomer was de coffeeshop, Carpe Diem geheten, doelwit van twee aanslagen. De gemeente besloot woensdag de coffee-shop 'vanwege de geweldsdreigingen' met onmiddellijke ingang te sluiten. 'Het is niet langer verantwoord dat de coffeeshop voor het publiek geopend blijft', aldus Stienen.


Helmond had juist besloten een tweede coffeeshop toe te laten om de illegale drugshandel op straat en in de wijken tegen te gaan. Tijdens de verbouwing daarvan werd eerst de pui door onbekenden omver gereden. Later werden er handgranaten naar binnen gegooid. Die geweldsincidenten leidden ertoe dat de shop weer gesloten werd. Eind oktober zei burgemeester Jacobs dat 'de sluiting van de coffeeshop niet langer gerechtvaardigd is'.


Sinds de heropening zijn niet alleen nieuwe bedreigingen aan het adres van de coffeeshop binnengekomen. Ook tegen burgemeester Jacobs zijn ernstige bedreigingen geuit. Volgens politie en justitie komen ze uit het criminele circuit en houden ze verband met elkaar.


De woning van Jacobs wordt bewaakt. Maar de burgemeester heeft, in overleg met justitie, voor zijn veiligheid besloten elders onder te duiken. Hij krijgt ook persoonlijke beveiliging. Politie en justitie zeggen dat ze 'er alles aan doen om het onderliggend criminele netwerk rigoureus aan te pakken'.


Ook Eindhoven wordt geteisterd door drugsgeweld. De afgelopen twee weken werd de stad opgeschrikt door vijf incidenten. Volgens burgemeester Rob van Gijzel is de regio 'de graanschuur van het land als het gaat om hennepteelt'. Hij vroeg minister Opstelten van Veiligheid en Justitie gisteren om extra agenten.


Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden