Burgemeester Den Haag: As Soennah-moskee stopt met aanvragen subsidie

De salafistische As-Soennah moskee in Den Haag zal geen subsidie van de gemeente meer aanvragen. Dat heeft de Haagse burgemeester Pauline Krikke donderdagavond gezegd tegen de gemeenteraad.

Redactie
Exterieur van de As-Soennah Moskee.  Beeld ANP
Exterieur van de As-Soennah Moskee.Beeld ANP

Ze zal de moskee daar in de toekomst aan houden. Verder wil ze in gesprek blijven met de moskee, die in opspraak is geraakt vanwege 'verwerpelijke en misschien zelfs strafbare uitlatingen' , zo stelden de meeste fracties. Ook Krikke keurde die af.

De uitspraken kwamen onlangs naar voren in een onderzoek door Nieuwsuur en NRC. Het ging onder meer om steun voor de gewapende strijd, geweld tegen anders- en ongelovigen en adviezen over vrouwenbesnijdenis. Er loopt juridisch onderzoek. Daarnaast zou de moskee gefinancierd worden door een Koeweitse organisatie die terroristen ondersteunt. Dat alles is volgens een meerderheid van de raad onwenselijk en onacceptabel. De burgemeester wees erop dat het nieuwe bestuur van de moskee inmiddels afstand heeft gedaan van de uitlatingen.

Krikke ontraadde evenwel een motie vanuit de gemeenteraad die het college oproept om te stoppen met de subsidie aan de moskee. Een voorstel hiertoe werd ingediend door de ChristenUnie/SGP, Hart voor Den Haag/Groep de Mos, de VVD en het CDA. Volgens de burgemeester is dit niet meer nodig, omdat de moskee zich zelf al terugtrekt voor subsidieverstrekking.

Stemming

De indieners hebben geen vertrouwen meer in toezeggingen van de moskee. Ze kregen veel steun voor hun voorstel, maar bij de stemming rond middernacht bleek dat de stemmen staakten op 22 voor en 22 tegen. De motie wordt opnieuw in stemming gebracht in de volgende raadsvergadering.

Krikke is er wel voor dat gemeenten en het Rijk voortaan beter informatie over dit soort situaties delen en dan specifieke maatregelen nemen. Een regeling hiervoor zal ze binnenkort met het kabinet bespreken, zei ze.

As Soennah ontkende in een verklaring ooit geld te hebben ontvangen van RIHS. Wel gaf de moskee toe donaties gekregen te hebben van Al Najat, een andere Koeweitse stichting. Dat geld – in totaal 130.910 Koeweitse dinar – zou aangewend worden voor de verspreiding van een Koranvertaling.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden