Burgemeester Brussel stapt op na vernietigend rapport over zelfverrijking

De burgemeester van Brussel Yvan Mayeur stapt op, als zoveelste Belgische politicus op rij die in opspraak komt wegens zelfverrijking. De positie van de Franstalige socialist werd onhoudbaar toen deze week bleek dat hij naast zijn burgemeesterswedde nog een bijbaan had, betaald met geld dat eigenlijk voor daklozenopvang was bestemd. De schandaalsfeer in zijn Parti Socialiste is nu compleet.

Yvan Mayeur. Beeld anp

Belgische media onthulden vorige week dat Mayeur (57) jaarlijks 17.000 euro bijverdiende als bestuurslid van SamuSocial. Die liefdadigheidsorganisatie staat in voor de opvang en begeleiding van daklozen in Brussel, en drijft normaal op vrijwilligerswerk. Maar bij SamuSocial kregen de vier bestuurders samen jaarlijks 60.000 euro. Daarvan ging 17.000 euro naar Mayeur zelf, en nog eens 17.000 euro naar zijn vertrouwelinge en boezemvriendin Pascale Peraïta (PS).

De bedragen lijken niet alleen buitensporig voor een nevenfunctie in een sociale organisatie, maar bovendien kunnen Mayeur en zijn vertrouwelinge niet bewijzen dat ze voor dat geld daadwerkelijk hebben gewerkt. Van de vergaderingen zijn geen uitnodigingen, agenda's of notulen te vinden. Peraïta beweerde deze week dat veel vergadering per telefoon of e-mail plaatsvonden, maar volgens de oppositie gaat het om 'spookvergaderingen'.

Ophef

De afgelopen dagen spraken Mayeur en Peraïta zichzelf regelmatig tegen, wat de indruk wekte dat ze een en ander te verbergen hebben. Zo verklaarde Peraïta eerst dat de hoge vergoedingen niet uit overheidssubsidies kwamen, maar uit privédonaties. Toen hierover ophef ontstond bij de donateurs, beweerde ze plots dat de vergoedingen uit bedrijfssponsoring kwamen. Door de media gecontacteerde bedrijfssponsors spraken dit echter tegen.

Mayeur zelf zei de vergoedingen correct te vinden, maar zag onder druk van zijn coalitiepartners en partijgenoten geen andere mogelijkheid dan zijn ontslag in te dienen. De Vlaamse socialisten en liberalen, die deel uitmaken van het Brusselse gemeentebestuur, dreigden met een coalitiebreuk als Mayeur niet zou opstappen. 'Dit is niet de burgemeester die de Brusselaars verdienen', aldus oppositiepolitica Bianca Debaets (CD&V).

De Belgische politiek - en vooral de Franstalige socialisten - ligt al maanden onder vuur, omdat tal van politici er goedbetaalde, maar vaak nutteloze bijbaantjes in de publieke sector blijken op na te houden. Vooral het zogenaamde Publifinschandaal, genoemd naar een overheidsbedrijf waarin lokale politici 1.340 tot 2.870 euro per maand bijverdienden zonder enige tegenprestatie, zette in België veel kwaad bloed.

Tal van lokale politici moesten de afgelopen maanden aftreden, maar de Parti Socialiste lijkt weinig lessen te trekken. Ook burgemeester Mayeur hield aan de macht vast tot het niet meer anders kon. Als gevolg van de schandalen zit de PS, die in Wallonië en (in mindere mate) Brussel lange tijd oppermachtig was, in de peilingen in een vrije val. Recent scoorde de PS voor het eerst lager dan de communistische partij PVDA/PTB.

Mayeur

Mayeur was sinds 2013 burgemeester van de Belgische hoofdstad Brussel. Hij kwam als burgervader niet goed uit de verf, en kwam ondermeer in conflict met de handelaars in zijn centrum, met de Vlaamse minderheid in zijn stad, en met zijn eigen politiekorps. Zijn vertrouwelinge Peraïta kwam in 2014 al in opspraak, omdat ze in dezelfde organisatie voor daklozenopvang 220.000 euro per jaar verdiende, en tegelijk een sociale huurwoning bewoonde.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden