Burgemeester betaalt de drank bij Amsterdams stadsdiner

Het stadsdiner moet mensen samenbrengen. Dat was althans het idee, vlak na de moord op Theo van Gogh. Deze week werd in Amsterdam de vierde aflevering gehouden....

Jiska Fischer

De hangjongere uit Oost, het omaatje bij de bushalte en de bakker van de hoek: iedereen is welkom op het Amsterdamse stadsdiner. Doel van het diner, dat maandag voor de vierde keer werd georganiseerd: een 'wij-gevoel te stimuleren' en Amsterdammers 'dichter tot elkaar te brengen'. Bindmiddel: een driegangenmaaltijd voor 15 euro, en drinken op kosten van burgemeester Cohen.

De Amsterdammers Saïd, Ywe Jan, Michiel en Roderick zijn daarom met nog veertig stadgenoten afgekomen op het eten in restaurant Pasta e Basta aan de Nieuwe Spiegelstraat. Aarzelend schuiven de gasten naast elkaar aan tafel; het grootste deel kent elkaar niet of nauwelijks.

Goedgevulde schalen met zalm, vitello tonnato, mozzarella-tomaat-basilicum en carpaccio worden opgediend. Ywe Jan, een 27-jarige uitkeringsgerechtigde uit Oost, is uitgenodigd door Michiel. Michiel is weer een huisgenoot van de broer van Ywe Jan. Zo zitten er meer koppels die elkaar via via kennen, maar niet dagelijks contact hebben.

Ywe Jan maakt zich zorgen om het eten. 'De kwaliteit moet wel goed zijn, hè. Ik hou niet van rommel.' Nadat zijn tafelburen hem gerust hebben gesteld, rijgt hij een stukje carpaccio aan zijn vork.

De meesten lijken studenten of net-werkenden. Een enkeling is vijftigplusser of heeft een andere huidskleur dan wit. Maar dat doet er niet toe . 'Het doel is met stadgenoten aan tafel te zitten met wie je normaal niet snel zou eten', benadrukt initiatiefnemer Ewoud Poerink . 'We hebben december vorig jaar het eerste diner georganiseerd, net na de moord op Van Gogh. Er was acuut iets nodig om te binden in plaats van te polariseren. We wilden iets concreets doen om de stad prettiger te maken. En uiteindelijk gaat liefde door de maag, dat is bij iedereen hetzelfde.'

Saïd (29) is iets later aangeschoven. Hij heeft rozen uitgedeeld in het Oosterpark, om voorbijgangers bewust te maken van tolerantie. 'Mensen moeten elkaar respecteren. Dat is belangrijk om samen te kunnen leven.' Hij is al eerder naar een stadsdiner geweest en kent al een paar bezoekers. Ywe Jan, Michiel en Roderick, zijn tafelgenoten, kende hij nog niet.

Het eten - penne a la bolognese arabbiata of vegetarische lasagne - gaat gepaard met zang, zoals gebruikelijk in Pasta e Basta.

Bij het toetje, tiramisu, fluistert een van de zangeressen in de microfoon: 'Pak de hand van je tafelpartner en hou hem stevig vast, want dit liedje is voor jullie allemaal.' Even later vult een zwoele stem de ruimte: You've Got a Friend. Iedereen zingt mee. Met losse handen. Maar Roderick en Saïd gaan volgende week samen joggen in het Vondelpark.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden