Burgemeester beschadigt mij en de Turkse gemeenschap

 

Burgemeester Boelhouwer.Beeld Renate Beense

Met verbijstering heb ik kennis genomen van het interview van burgemeester Jan Boelhouwer van Gilze en Rijen in de Volkskrant d.d. 28 maart 2015. Boelhouwer vertelt over de ondermijning van de rechtsstaat door criminelen die hij een halt wenst toe te roepen. Tot zover niets aan de hand. Dat geldt echter niet voor de uitlatingen die Boelhouwer doet over onder meer bewoners van woonwagenkampen, de Turkse gemeenschap in het algemeen en mij in het bijzonder.

Zo zouden de 2400 Turkse inwoners van Gilze en Rijen allemaal van elkaar weten hoe ze aan hun geld zouden komen; zouden ze allemaal aan elkaar verplicht zijn; zou er onder hen een perfecte zwijgcultuur bestaan en zou woonwagenvolk nietsontziend zijn.

Alsof het nog niet erg genoeg is om een hele bevolkingsgroep impliciet te beschuldigen van medeplichtigheid aan zaken die het daglicht niet kunnen verdragen vindt Boelhouwer het blijkbaar ook nodig om zijn pijlen op mij persoonlijk te richten. Hoewel Boelhouwer mijn naam niet noemt, ben ik de enige die in het door hem geschetste profiel past ('We hadden hier een Turkse wethouder, ze viel na de verkiezingen van 2010 buiten de boot. In 2013 probeerde ze voor haar partij, de PvdA, lijsttrekker te worden'). Hij beschuldigt mij van corruptie en zegt: 'Zo koopt de onderwereld toegang tot de bovenwereld, via iemand die lijsttrekker wordt gemaakt en misschien straks opnieuw wethouder is. Zoiets gaat niet zonder beloning, mag je aannemen'. Zelden ben ik zo door iemand beledigd en beschadigd.

Dergelijk gedrag is mijns inziens minstens zo schadelijk voor de rechtsstaat als de criminelen die Boelhouwer (overigens terecht) wenst aan te pakken. Ik ben bereid om aan te nemen dat Boelhouwer er niet op uit is geweest om mij of anderen te beschadigen. Om die reden aanvaard ik bij dezen zijn excuses. Wel roep ik hem en alle anderen op om mensen te beoordelen op hun gedrag en niet op hun afkomst.

Hatice Can-Engin, oud-wethouder Gilze en Rijen

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden