'Burgemeester' Bagdad opgepakt

Amerikaanse militairen arresteerden zondag Mohammed al Zubeidi, de zelfbenoemde burgemeester van Bagdad. Zaterdagavond vertelde hij nog trots over zijn goede werken in de Iraakse hoofdstad....

'Dat is mijn werk, dankzij onze inspanningen is er weer elektriciteit', zegt Zubeidi. 'De Amerikaanse troepen die ons bevrijd hebben zeiden dat ze geen politie waren. Iemand moest toch iets doen. Dus toen zijn wij maar begonnen de doden te begraven, de branden te blussen, en water en elektriciteit te herstellen.'

Zaterdagavond laat wordt hij nog omringd door zijn hofhouding, die tijdens ons gesprek op de juiste momenten lacht of instemmend knikt. Het antwoord op de vraag naar zijn persoonlijke achtergronden laat Zubeidi over aan een van zijn medewerkers, die van wal steekt met een lange lezing over Zubeidi's verleden, zijn opleiding en zijn successen. Zo heeft hij een van Saddams Husseins Griekse maîtresses naar Libanon helpen ontkomen. Maar dat was natuurlijk voordat Zubeidi zondag door Amerikaanse militairen werd gearresteerd.

'Zubeidi is aangehouden en uit Bagdad verwijderd om te verhinderen dat hij zich nog langer uitgeeft voor de burgemeester van Bagdad sinds de val van het bewind', maakte het Amerikaanse Central Command bekend.

Zeven leden van Zubeidi's organisatie werden eveneens aangehouden; twee van hen worden nog vastgehouden. Volgens de Amerikaanse verklaring had Zubeidi brieven gestuurd aan personen en organisaties in Bagdad waarin hij hen waarschuwde dat ze hun werk bij de elektriciteitscentrales en drinkwater- en rioolzuiveringsinstallaties niet mochten hervatten zonder zijn toestemming. Zubeidi had werknemers van het energiebedrijf ontslagen en vervangen door zijn eigen mannetjes. Ook zou hij zich meester hebben willen maken van geld dat nog in Iraakse banken lag.

Zubeidi had zichzelf eerder deze maand tot burgemeester van Bagdad gebombardeerd. Hij riep 22 commissies in het leven om de hoofdstad te besturen, waaronder een commissie voor defensie en een voor buitenlandse zaken.

Op de vraag waar hij zijn mandaat vandaan haalde, antwoordde Zubeidi simpelweg dat hij de steun had van het Iraakse volk. 'Zodra de oorlog voorbij was, Bagdad was nog niet eens gevallen, riepen we monteurs, artsen en andere onmisbare vakmensen op weer aan het werk te gaan en de openbare diensten voor de bevolking te herstellen.'

Het was na die bijeenkomst op 13 april dat Zubeidi zich erop beriep dat hij was gekozen door geestelijken en academici, shi'ieten en soennieten, christenen, schrijvers en journalisten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden