Burgemeester Aboutaleb: 'We zijn schandalig misleid'

De Turkse consul-generaal heeft Rotterdam 'schandalig misleid'. Dat zei burgemeester Ahmed Aboutaleb zaterdagnacht tijdens een persconferentie, waarin hij bevestigde dat de Turkse minister Kaya van Familiezaken in een politieauto onderweg naar Duitsland was.

De Rotterdamse burgemeester Aboutaleb Beeld anp
De Rotterdamse burgemeester AboutalebBeeld anp

De consul-generaal had Aboutaleb verzekerd dat er niemand naar Rotterdam zou komen, terwijl hij volgens de burgemeester wel degelijk op de hoogte was van de komst van de minister. Hij zou ook demonstranten hebben opgeroepen om naar het consulaat te komen.

Bij het Turkse consulaat aan de Westblaak in Rotterdam liep afgelopen nacht de spanning hoog op. Honderden Erdogan-aanhangers demonstreerden voor het consulaat, terwijl de Turkse minister de toegang tot het gebouw werd ontzegd. Aboutaleb vaardigde een noodbevel uit voor het hele centrum. Er zijn twaalf mensen aangehouden. Zeven mensen raakten gewond, onder wie een agent.

Urenlange onderhandelingen

Premier Rutte maakte zaterdag rond het middaguur het kabinetsbesluit om de Turkse minister van Buitenlandse Zaken Cavusoglu te weigeren kenbaar op zijn Facebookpagina. Daarop besloten de Turken om hun minister van Familiezaken te sturen, die naar Duitsland vloog en vanuit daar met de auto naar Nederland afreisde.

De Turken zouden verwarring hebben willen zaaien door verschillende colonnes naar Rotterdam af te laten reizen vanuit Duitsland, zodat de Nederlandse politie niet door zou hebben waar de minister zich bevond. Volgens Aboutaleb waren er urenlang onderhandelingen nodig om de minister zover te krijgen dat ze haar auto uitkwam.

De Rotterdamse burgemeester haalde ook uit naar de Turkse president Erdogan, die de Nederlanders zaterdag nazaten van de nazi's noemde. 'Zouden ze wel weten dat ik burgemeester ben van een stad die is gebombardeerd door de nazi's', stelde Aboutaleb.

Politieke reacties

Rutte: de-escaleren, maar vasthouden aan 'Nederlandse trots'
Premier Rutte wil er vanaf nu alles aan doen om weer in constructief gesprek te komen met de Turkse regering. 'Ik heb Yildirim gezegd: ik ben in de verkeerde film beland', aldus Rutte. 'Dit is totaal bizar, dit kan niet waar zijn. Wij zullen proberen het gesprek te voeren. Maar wij laten ons niet chanteren.'

Eensgezind

Daags voor de verkiezingen voor de Tweede Kamer zijn vrijwel alle politieke partijen het over één ding eens. Zij scharen zich achter het kabinet in het conflict met Turkije.

'Erdogan toont geen respect voor wensen Nederland'
Kamerlid Sadet Karabulut (SP) juicht het toe dat het kabinet Turkije een grens heeft gesteld. 'De Turkse president geeft geen zier om de Turkse Nederlanders, die hij nu met deze spanningen opzadelt.'

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden