Burgemeester Aboutaleb gekozen tot beste lokale bestuurder

Vorig jaar werd Rotterdam wereldwijd geprezen om zijn hippe hoogbouw, creatieve hotspots en tongstrelende restaurants. Reisjournalisten kwamen superlatieven tekort. Inmiddels is het de burgemeester die wordt bedolven onder de loftuitingen. Maandag riepen bijna 6.000 lezers van het blad Binnenlands Bestuur en een vakjury Ahmed Aboutaleb uit tot Beste Lokale Bestuurder.

Bart Dirks
Burgemeester Aboutaleb ontvangt koning Willem-Alexander. Beeld anp
Burgemeester Aboutaleb ontvangt koning Willem-Alexander.Beeld anp

'Een handen-uit-de-mouwen-bestuurder', 'hij snapt Rotterdam en geeft een gezicht aan de stad', waren enkele van de reacties die het blad optekende onder ambtenaren en collega-bestuurders. Als tweede eindigde burgemeester Peter den Oudsten (nu Groningen, hiervoor Enschede); de Amsterdamse burgemeester Eberhard van der Laan, Amsterdam) werd derde. In december riep weekblad Elsevier Aboutaleb ook al uit tot Nederlander van het Jaar.

'Aboutaleb heeft met een enorme voorsprong gewonnen', zegt Eric de Kluis, hoofdredacteur van Binnenlands Bestuur. 'Tweederde van alle uitgebrachte stemmen was al binnen vóór zijn toespraak vanwege de aanslag op Charlie Hebdo. Ook daarvoor stond hij dus al ver op de anderen voor.'

Aboutaleb maakte indruk op velen met een toespraak na de aanslag op Charlie Hebdo. Beeld anp
Aboutaleb maakte indruk op velen met een toespraak na de aanslag op Charlie Hebdo.Beeld anp

Voltaire

Die emotionele toespraak, waarbij Aboutaleb deels in het Frans zijn solidariteit met Parijs betuigde, viel op, net als zijn uitspraak gericht aan radicale moslims: 'Als je niet van onze vrijheid houdt, rot dan maar op.' Internationale media namen de uitspraken over; de Londense burgemeester Boris Johnson noemde Aboutaleb 'mijn held' en 'de stem van de Verlichting, van Voltaire'. Het blad The Economist benadrukte dat weinigen 'zo robuust als de burgemeester' waren 'in hun verdediging van de vrijheid van meningsuiting'.

Sindsdien hebben internationale kranten en tv-zenders in de rij gestaan voor een interview met Aboutaleb. 'CNN, FOX News, Die Welt, Canal+, Le Figaro, Libération, ik heb ze allemaal aan de lijn gehad', zegt zijn woordvoerder. 'Maar Aboutaleb heeft alle verzoeken afgewezen. De burgemeester heeft een vrij terughoudend mediabeleid. Wat hij wilde zeggen, heeft hij gewoon gezegd, op de manier die bij hem past, als burgemeester en als moslim.'

De uitverkiezing tot Beste Lokale Bestuurder heeft Aboutaleb maandag opgedragen aan de 620.000 Rotterdammers. Aan hen is het volgens de burgemeester te danken dat de stad zoveel lof en complimenten oogst.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden