Burgemeester Aboutaleb fluit zijn korpschef terug

ROTTERDAM Met de dag wordt zichtbaarder hoeveel spanning er zit op de lijn tussen de Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb en zijn korpschef Aad Meijboom....

John Wanders

Het gaat daarbij vooral om de positie van de 58-jarige Meijboom en om die van enkele van zijn ondergeschikten, onder wie de operationeel commandant en de algemeen commandant van de beveiligingsoperatie bij het strandfeest Sunset Grooves. Het drietal moet vrezen voor ontslag.

‘Als een van mijn mensen wordt ontslagen, ga ik ook’, kondigde Meijboom afgelopen weekeinde aan. En, zei hij: ‘Dat ik mijn lot nu verbind aan dat van mijn collega’s, is door sommigen uitgelegd als chantage.’

Een dag later schreef Aboutaleb een strakke brief, waarin hij de korpschef opdroeg vóór 10 januari verslag uit te brengen over het functioneren van zijn mensen tijdens het strandfeest in Hoek van Holland. Kernvraag van de burgemeester: welke politiefunctionarissen komen op grond van verwijtbaar gedrag in aanmerking voor personele maatregelen?

‘Ik stel voor dat de uitvoering van deze maatregelen voor zover ze binnen uw mandaat vallen, in overleg met mij tot stand komt’, voegde Aboutaleb er nadrukkelijk aan toe.

In gewoon Nederlands: de burgemeester geeft hier aan dat hij het niet zal accepteren als Meijboom op eigen houtje milde disciplinaire maatregelen treft tegen zijn in Hoek van Holland opzichtig falende commandanten. Of het nu om zware of milde sancties gaat, Meijboom moet eerst langs de kamer van de burgemeester.

Natuurlijk wist Meijboom dat ook al voordat hij die passage las. De brief laat zich dan ook vooral lezen als een politiek signaal van de korpsbeheerder aan de korpschef, met als onderliggende boodschap: jij kunt duwen wat je wilt, vriend, maar je gaat deze match niet winnen.

De kans op een elegante aftocht van Meijboom wordt zo steeds kleiner.

John Wanders

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden