Burgemeester Aalburg krijgt dreigbrief om vluchtelingen

De burgemeester van de Brabantse gemeente Aalburg, Fons Naterop, heeft maandag een dreigbrief gekregen vanwege de mogelijk komst van vluchtelingen in de gemeente. In de brief, die bij de regionale omroep werd bezorgd, worden volgens de politie ernstige bedreigingen geuit richting de burgemeester en leden van de politieke partijen. Het gemeentehuis en politieauto's worden als mogelijke doelwitten genoemd.

Redactie
Burgemeester Fons Naterop van de gemeente Aalburg ontving een dreigbrief en heeft aangifte gedaan. Beeld ANP
Burgemeester Fons Naterop van de gemeente Aalburg ontving een dreigbrief en heeft aangifte gedaan.Beeld ANP

In de brief wordt ook een verwijzing gemaakt naar de twee incidenten vorige week in Veen. In dit dorp, dat valt onder de gemeente Aalburg, ging een politieauto in vlammen op en er ging een steen door de ruit van de wc van een Syrische man. Uit onderzoek is gebleken dat de auto waarschijnlijk in brand is gestoken.

Volgens Omroep Brabant belooft de schrijver dat als er meer vluchtelingen worden opgevangen in de gemeente, het er 'harder aan toe zal gaan dan in Heesch, Geldermalsen en Steenbergen'. Daar liep de discussie over de opvang van vluchtelingen uit de hand. Zo ontving de gemeente Bernheze, waaronder Heesch valt, woensdag een kogelbrief van tegenstanders die vrezen voor de komst van een asielzoekerscentrum. Eerder werden er dode varkens achtergelaten op een plaats waar mogelijk een asielzoekerscentrum komt.

Lees ook

Protest tegen asielzoeker wordt groter en grimmiger

Rechtstaat geschonden

Burgemeester Naterop reageerde ontzet op de dreigbrief: 'De rechtsstaat wordt hierdoor in ernstige mate geschonden. Het is volstrekt onacceptabel dat mensen op deze wijze hun gelijk proberen te halen.' Hij heeft aangifte gedaan, de politie heeft een team opgezet.

Naterop kreeg in het verleden al verschillende keren een dreigbrief. Deze brieven gingen onder meer over de traditionele autobranden tijdens de jaarwisseling in Veen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden