Burenrechters moeten strijd eerder beslechten

De rechtspraak gaat met een proef onderzoeken of burenruzies over bijvoorbeeld overhangende boomtakken of overlast van huisdieren veel eerder kunnen worden opgelost. Strijdende buren kunnen hun conflict via burenrechter.nl voorleggen aan een rechter, die bij de mensen thuiskomt om te proberen samen tot een oplossing te komen. Twee rechtbanken gaan vanaf begin 2014 hiermee proefdraaien.

null Beeld anp
Beeld anp

Jaarlijks staan circa 4000 keer buren tegenover elkaar in de rechtszaal. Omdat mensen pas meestal in laatste instantie naar de rechter stappen, zijn de conflicten tegen die tijd al flink uit de hand gelopen. Ieder heeft zijn stelling ingenomen en instanties die proberen te bemiddelen, staan vaak machteloos. 'Vervolgens begint een rechtszaak die de partijen verder uit elkaar drijft', zegt rechter Rogier Hartendorp op rechtspraak.nl.

Via de website burenrechter.nl kunnen mensen een vragenlijst invullen over de problemen. Vervolgens worden de buren uitgenodigd om een vergelijkbare vragenlijst in te vullen. Een rechtbankmedewerker probeert te zorgen dat de buren met elkaar in gesprek raken. Het systeem zelf geeft informatie over juridische regels en oplossingen die andere mensen kozen.

'De rechter zoekt in overleg met de partijen naar een passende oplossing en doet uitspraak over de kwesties waar zij niet zelf uitkomen.' Bovendien kan de rechter langskomen, want onderzoek wijst uit dat 'beslissingen in burenzaken eerder worden aanvaard als de rechter zelf heeft gezien wat er speelt'.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden