Buren van 'monster van Leersum' mogen dwangsom van 300 duizend euro innen

De buren van een tachtigjarige man uit Leersum mogen een dwangsom van 300 duizend euro innen van hun bejaarde buurman. Dat oordeelde de voorzieningenrechter van de rechtbank Midden-Nederland woensdag in een al jaren slepend burenconflict. Het beslag dat de buren op de woning van de buurman hebben laten leggen, is daarom volgens de rechter rechtmatig.

Charlotte Huisman
Gerrit Griffioen bij zijn huis in de bossen van Leersum, waar hij jarenlang werd getreiterd door zijn bejaarde buurman. Beeld Raymond Rutting
Gerrit Griffioen bij zijn huis in de bossen van Leersum, waar hij jarenlang werd getreiterd door zijn bejaarde buurman.Beeld Raymond Rutting

Deze dwangsom van 300 duizend euro kreeg de 80-jarige Rudolf R. in 2010 opgelegd door de voorzieningenrechter als hij nog één keer op het erf van zijn buren in de bossen van Leersum zou komen, 'omdat hij de grenzen van het toelaatbare had overschreden'.

Bij zijn buren, het echtpaar Griffioen, zijn meerdere auto's vernield en tuinmeubelen met uitwerpselen besmeurd. R. is in 2010 bovendien betrapt op insluiping bij zijn buren.

Niet eerder werd zo'n hoge dwangsom opgelegd en gevorderd in een burenconflict. Volgens advocaat Bernard Tomlow van het echtpaar Griffioen is met onder meer camerabeelden bewezen dat de buurman eerder dit jaar drie keer op het erf van zijn cliënten is geweest en dus moet betalen. De advocaat heeft vorige maand beslag laten leggen op diens huis om de dwangsom te innen.

Slachtoffer

Twee weken geleden vocht R. de beslaglegging aan voor de kortgedingrechter. R. zegt dat hij juist het slachtoffer is, omdat hij door de broer van de buurman is geslagen. Zijn advocaat noemt de dwangsom en de beslaglegging 'disproportioneel'. 'Dat mijn cliënt de auto heeft vernield, is niet bewezen. Hij is uitgelokt door de buren. Bovendien is zijn gezondheid slecht.'

De rechter oordeelt woensdag dat de man op 31 maart 2016 en 4 april 2016 op het erf van zijn buren is geweest. De eerste keer vernielde hij daar een auto van zijn buren, de tweede keer was hij naar eigen zeggen op zoek naar zijn hond.

Volgens de rechter is geen reden voor staking van de uitvoering van het vonnis uit 2010. Van een noodtoestand is geen sprake. De woning van de man heeft een overwaarde die veel hoger is dan 300 duizend euro. Het risico van beslaglegging op en eventuele openbare verkoop van zijn woning was voorzienbaar op het moment dat hij het verbod overtrad, oordeelde de rechter. In deze zaak is de rechter bovendien niet bevoegd om een dwangsom te matigen.

Het 'monster van Leersum' in 2010 (rechts). Beeld Petra Urban
Het 'monster van Leersum' in 2010 (rechts).Beeld Petra Urban

Waarom kan niemand onze buurman stoppen?

Wat als je buurman je het leven onmogelijk maakt? Dan stap je naar alle beschikbare instanties om hulp. Maar wat als die de middelen ontberen om op te treden? Welkom in het leven van het familie Griffioen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden