Buren Syriëgangster geloven verhaal niet: 'Gezin had nauwelijks geld'

Daags nadat de 21-jarige Syriëganger Laura H. uit Leidschendam samen met haar kinderen is opgedoken in Iraaks-Koerdistan, wordt er steeds meer bekend over hun achtergrond. Tegelijkertijd groeit het raadsel over de redenen waarom de vrouw september vorig jaar halsoverkop vertrok.

Laura H. voor de Koerdische tv K24.

In een interview met de Koerdische tv-zender Kurdistan24 zei H., die opgroeide in een niet-islamitisch Nederlands gezin, dinsdag dat ze vanaf haar 13de geleidelijk religieuzer werd. Op haar 17de begon ze een hijab te dragen en te bidden. Kort daarna trouwde ze met een Palestijnse man die ze via een islamitische datingsite had ontmoet. Het werd een huwelijk vol geweld. Volgens H. vertrok het gezin vorig jaar september naar Turkije om er vakantie te vieren en om er geld te doneren aan Syrische vluchtelingen.

Een giechelige H. vertelt vervolgens hoe ze onder valse voorwendselen door haar echtgenoot naar Syrië werd gelokt. Het gezin kwam terecht in Raqqa, waar het werd geplaatst in een huis dat bewaakt werd door 'mannen met baarden en geweren'. Na een week trok het gezin door naar Mosul in Irak. H. vertelt in het interview dat haar vader vervolgens contact opnam met de peshmerga, Koerdische strijders. Die gingen afgelopen maandag over tot actie en bevrijdden H. en haar kinderen uit Mosul.

H. kwam al eens eerder in het nieuws. In 2011 liep ze weg uit jeugdcentrum Horizon en dook een maand lang onder bij een vriendin. H.'s moeder, Jennifer, vertelde gisteren tegen NOS nieuws dat haar dochter op 17-jarige leeftijd een flinke emotionele klap te verwerken kreeg toen haar broertje overleed aan huidtumoren. 'Misschien heeft ze die klap nooit goed kunnen verwerken.'

Beïnvloedbaar

Buren in Leidschendam geloven niets van H.'s verklaring dat ze met haar gezin naar Turkije vertrok om op vakantie te gaan. Tegenover de NOS vertellen ze dat het gezin nauwelijks geld te besteden had. Ook merken de buren op dat het licht in het huis van H. nog brandde na haar vertrek en dat de pannen nog op het fornuis stonden. De buren zeggen 'bang' te zijn geweest voor H.'s echtgenoot. Hij zou de vrouw geregeld hebben mishandeld. Een paar weken voor het vertrek zagen buren dat het gezin steeds vaker bezoek kreeg van 'mannen met lange gewaden en baarden'.

De moeder van H. zegt dat haar dochter door haar echtgenoot is gehersenspoeld. 'Laura is een lieve meid, maar zo beïnvloedbaar.'

Het is niet duidelijk hoe H. en haar kinderen uit Mosul bevrijd zijn. Ze verblijft samen met haar kinderen in een safehouse in het Iraaks-Koerdische Erbil. Ze is onder de zorg geplaatst van de Koerdisch regionale veiligheidsraad, zegt Mewan Dolamari, journalist bij Kurdistan24, de tv-zender die het interview met H. had. 'Het is aan de Nederlandse overheid om haar naar huis te krijgen.'

Weg uit IS-gebied

Volgens Dolomari proberen steeds meer mensen weg te komen uit IS-gebied. Dat zijn vooral autochtone Irakezen. Westerlingen die aan IS weten te ontsnappen, zijn er minder. De laatste die Dolomari zich herinnert, is de Zweedse tiener Marlin Stivani Nivarlain die in februari uit Mosul werd bevrijd.

Een woordvoerder van het Nederlands consulaat in Erbil liet woensdag weten dat er contact is met H. Zij zou zich binnenkort melden voor consulaire bijstand.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden