Buren strijden om de patiënt

Twee nieuwe kankercentra naast elkaar in Boxmeer...

Van onze medewerkster Jet Bruinsma

Boxmeer/Nijmegen In de Brabantse gemeente Boxmeer worden, een paar honderd meter van elkaar verwijderd, twee gespecialiseerde kankercentra gebouwd, die met elkaar gaan concurreren om de patiënt.

De commerciële Hansa Clinic met tweehonderd bedden wordt opgezet en grotendeels gefinancierd door de Groningse Zernike Group. Vrijwel daarnaast komt een zogeheten oncologische satelliet, waarin het plaatselijke Maasziekenhuis en het Universitair Medisch Centrum St Radboud in Nijmegen kankerpatiënten gaan behandelen. De komst van Hansa was de directe aanleiding om zelf ook een kankercentrum op te zetten, erkennen de bestuurders van Maasziekenhuis en Radboud.

Maasziekenhuis en Radboud hebben de Hansa Clinic vooralsnog op achterstand gezet. Hun kankerkliniek zal voorjaar 2011 openen. Hansa volgt twee jaar later.

De nieuwe kankercentra hebben nauwelijks contact met elkaar. Geen van beide vreest concurrentie van de buurman. ‘De markt is groot genoeg’, zegt Zernike-topman Lex de Lange.

De commerciële kliniek heeft van minister Klink van Volksgezondheid al toestemming gekregen kankerpatiënten te behandelen; de eerste spade gaat volgend voorjaar de grond in. De satelliet lift mee op de licentie van het Radboud-ziekenhuis.

In 2007 mislukte een plan van Zernike om in Amsterdam een Hansa Clinic te bouwen (vanwege de nabijheid van Schiphol), omdat de financiering niet rond kwam. Ook bij de keuze voor Boxmeer speelt de nabijheid van twee vliegvelden, in Weeze en Düsseldorf, een rol.

economie Pagina 6

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden