Bureaus bezorgd over hoog loon uitzendkrachten

De Algemene Bond Uitzendkrachten (ABU) maakt zich zorgen over de hoge beloning van uitzendkrachten. Voor steeds meer uitzendkrachten geldt niet de tamelijk magere uitzendcao, maar de doorgaans betere cao van het inlenende bedrijf....

Van onze verslaggeefster

AMSTERDAM

Niet bekend

De vakbonden proberen in zoveel mogelijk cao's geregeld te krijgen dat die gelden voor zowel vaste als flexibele personeelsleden. De uitzendcao wordt daarmee gepasseerd. Het is een veelbeproefde tactiek om bedrijven te ontmoedigen al te veel uitzendkrachten in te huren. Bovendien geldt voor de bonden het adagium dat gelijk werk ook gelijk moet worden beloond.

Ook het oprichten van zogenoemde arbeidspools drijft de beloning van uitzendkrachten op. Steeds meer ondernemingen richten met een uitzendbureau een dergelijke pool op. De uitzendkrachten in die pools hebben dezelfde arbeidsvoorwaarden als de werknemers van het 'moederbedrijf'. De baksteenindustrie kent een arbeidspool. Ook bedrijven als Inalfa, Océ en Rank Xerox werken met een pool. Ook de uitzendbureaus zelf drijven dus de prijs van uitzendarbeid op.

De ABU roept de politiek op om in wetgeving vast te leggen dat de uitzendcao boven alle andere cao's geldt. Minister Melkert van Sociale Zaken heeft juist een wet naar de Kamer gestuurd waarmee hij de positie van flexwerkers wil verbeteren.

De uitzendbureaus die bij de ABU zijn aangesloten, hebben 72 procent van de uitzendmarkt in handen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden