Bureau Kamer maakt gehakt van evaluatiemethode flexwet

De beoogde methode om de Wet werk en zekerheid (Wwz) te evalueren, deugt van geen kant. Het zal 'uiterst lastig' worden om een uitspraak te doen of de nieuwe ontslag- en flexwet effectief en efficiënt is.

Lodewijk Asscher, minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Beeld ANP
Lodewijk Asscher, minister van Sociale Zaken en WerkgelegenheidBeeld ANP

Dit schrijft het Bureau Onderzoek en Rijksuitgaven, BOR, in een vertrouwelijk advies aan de Tweede Kamer dat in handen is van de Volkskrant.

Het onderzoeksbureau van de Kamer maakt gehakt van het evaluatievoorstel dat minister Asscher (PvdA) van Sociale Zaken heeft opgezet. Doel is om de doeltreffendheid en doelmatigheid van de veranderingen in de WW, het ontslagrecht en de regels voor flexwerk vast te stellen.

Weer besproken

Het onderzoeksvoorstel van Asscher is weliswaar al door de Kamer goedgekeurd, maar zal na het vernietigende advies van het onderzoeksbureau zeker weer besproken worden.

Het bureau hekelt de vaagheid van de onderzoeksvragen. Zo moet de wet leiden tot minder hoge kosten, omdat de vergoeding bij ontslag - 'transitievergoeding' - nu lager is dan de 'gouden handdruk' die kantonrechters vroeger toekenden.

'Geen van de vragen gaat in op de vraag of de transitievergoeding inderdaad leidt tot lagere kosten dan voorheen', schrijft het onderzoeksbureau. 'De opzet van de evaluatie biedt nauwelijks inzicht in doeltreffendheid en geen inzicht in de doelmatigheid van de Wwz', stelt het BOR daarna vast.

Verkenner

Woensdag besprak de Tweede Kamer de eerste gevolgen van de nieuwe flexregels en het ontslagrecht zoals die op 1 juli vorig jaar van kracht werden. De Tweede Kamer hekelde de problemen in het onderwijs en het amateurvoetbal door de nieuwe flexregels. Oud-FNV-voorzitter Lodewijk de Waal is aangesteld als 'verkenner' om problemen in seizoenswerk te inventariseren en te bemiddelen bij oplossingen.

Op verzoek van de Kamer gaat hij ook in het amateurvoetbal en het onderwijs aan de slag. Vakbonden en werkgevers mogen in cao's afspraken maken die afwijken van de wet. In het onderwijs gelden wel cao's, in het amateurvoetbal nog niet.

Asscher is danig geïrriteerd over de manier waarop scholen hun problemen in de media uitventen, in plaats van met bonden en andere schoolbesturen naar oplossingen te zoeken.

'Sta me toe enige ergernis te tonen', waarschuwde hij de Kamer. 'Kinderen worden ingezet om hun boodschap af te geven. Ik vind dat niet chic.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden