Bunker Uhlenhorst voor Amsterdam nog onneembaar

De hockeyers van het Duitse Uhlenhorst Mullheim hebben hun abonnement op de Europese clubtitel met een jaar verlengd. Amsterdam hield aan de nederlaag (1-0) in de finale slechts een wrange smaak en de complimenten van de achtvoudig Europees kampioen over....

Van onze hockeymedewerker

TERRASSA

Coach Joep Brenninkmeijer stond er na afloop van zijn Europese debuut als coach beteuterd bij. Van zijn gezicht sprak de onmacht die zich gaande het duel ook meester had gemaakt van zijn spelers. 'Het leek wel of we tegen een bunker liepen,' vertaalde hij zijn gevoelens.

Amsterdam leek geruime tijd de oneindig lijkende reeks zeges van Uhlenhorst te doorbreken. In de eerste helft werd de regerend kampioen ver op de eigen helft terug gedrongen.

Een goal had zonder twijfel de Europese hegemonie van de ploeg uit Mullheim beëindigd. Naarmate die echter uitbleef wist Uhlenhorst terug te keren in de wedstrijd. Op een manier die slechts aan Duitse sporters lijkt voorbehouden.

De vorm van Carsten Fischer (33) was typerend voor zijn ploeg. De libero begon met een uitglijder in de eerste tien seconden die bijna fataal was. Van den Honert faalde oog in oog met de keeper Steinwachs. Fischer leed daarna ongebruikelijk veel balverlies, maar hield in de tweede helft persoonlijk Amsterdam van de goal weg. Zijn machtige lange passes kwamen weer aan en verdedigend was de zware libero niet meer te passeren.

Fischer wilde na afloop niets weten van zijn matige start. 'Ik gleed gewoon even uit. Verder niets. Ik had geluk dat Taco niet scoorde.' Zijn rijke ervaring hielp hem over het dode punt heen. 'Je moet gewoon rustig blijven. We zijn bewust terughoudend begonnen om te zien hoe Amsterdam reageerde. Halverwege de eerste helft schakelden we om.'

De zeven Europese titels die zijn club sinds 1988 onafgebroken veroverde hebben allesbehalve voor berusting gezorgd in Mullheim. 'Toen we hierheen gingen wisten we dat de afgelopen jaren niet meer telden. We zijn eerzuchtig genoeg om steeds te willen winnen. We zijn de beste van Europa en dat schept een verplichting. Je mag niet verslappen, want iedereen wil graag van je winnen.'

Coach Stefan Kleine vond Amsterdam een uiterst gevaarlijke tegenstander. 'Ik vond hen beter dan Bloemendaal, dat het ons vorig jaar wel lastig maakte, maar niet zulke goede spelers heeft als Amsterdam. Het kwam ons goed uit dat we op zondag een loodzware wedstrijd speelden tegen Terrassa. Amsterdam kon zelfs in hun laatste poule-wedstrijd op halve kracht spelen.'

Kleine had het duel tussen Amsterdam en het Engelse Havant, dat uit de hoogste Europese klasse degradeerde, in de rust al verlaten. 'Ik wilde corners zien, maar Van den Honert was er niet.' De topscorer lag met buikgriep in zijn hotelbed op de dag dat de Spaanse gastheren twee minuten voor tijd een sensatie in rook op zagen gaan. Uhlenhordt leek zich stuk te bijten op de furieus aangemoedigde thuisploeg, maar een corner-rebound van Fischer zorgde alsnog voor 2-2 en een plaats in de finale.

In de finale kreeg Van den Honert slechts één gelegenheid om zijn vermaarde wapen te beproeven. Hij pushte recht op de keeper, die vervolgens te fel werd aangevallen door de Australier Reid. De goal die Peters vervolgens scoorde vond derhalve geen genade in de ogen van arbiter O'Connor. De ziekte van Van den Honert was volgens Brenninkmeijer niet doorslaggevend geweest. 'Toen hem ik 's morgens weer zag had ik er een zwaar hoofd in, maar hij speelde beter dan ik had verwacht', aldus de realistische coach die zijn nederlaag niet bedekte onder een dikke laag verwijten of excuses.

Amsterdam heeft voor het eerst sinds 1977 weer geroken aan Europees clubhockey. In de afgelopen jaren verzorgden Bloemendaal, HGC en HDM de Nederlandse inbreng. De deelname in Terrassa was het gevolg van de landstitel, die vorig jaar werd behaald en inmiddels is geprolongeerd. Op basis van de ervaring die dit jaar werd opgedaan hoopt de ploeg volgend jaar te oogsten.

Brenninkmeijer zal volgend jaar in de slotfase van het seizoen de nadruk meer op de Europa Cup leggen. 'We hebben ons nu tot vorige week met de play-offs bezig gehouden. Er is eigenlijk geen tijd voor een goede voorbereiding. Volgend jaar gaan we er nadrukkelijker naar toe werken. Niet door meer te gaan doen, maar juist door tijdig gas terug te nemen en specifieke dingen te gaan trainen. Dat hoeft niet direct ten koste te gaan van de competitie. Deze beker hebben we nog niet en ik wil toch hem wel heel graag een keer winnen.'

TERRASSA: Europa Cup voor landskampioenen, mannen, groep A, tweede ronde: Uhlenhorst (Dui) - Baudouin (Bel) 8-1, Atletico Terrassa (Sp) - Grunwald (Pol) 0-0; derde ronde: Uhlenhorst - Atletico Terrassa 2-2, Baudouin - Grunwald 4-2; eindstand: 1. Uhlenhorst 3-5, 2. Terrassa 3-4, 3. Baudouin 3-2, 4. Grunwald 3-1; groep B, tweede ronde: Amsterdam (Ned) - Ska Samara (Rus) 4-1. 15. Eikelboom 1-0, 26. Eikelboom 2-0, 54. Van den Honert 3-1 (sc), 63. Krasnojars 3-1, 69. Brinkman 4-1. Havant (GB) - Cernuso (It) 1-2; derde ronde: Amsterdam - Havant 3-2. 9. Reid 1-0, 25. Peters 2-0, 60. Giles 2-1 (sc), 62. Giles 2-2 (sb), 69. Brinkman 3-2. Cernusco - SKA Samara 2-2; eindstand: 1. Amsterdam 3-6, 2. Cernusco 3-3, 3. Samara 3-2, 4. Havant 3-1; finale: Uhlenhorst - Amsterdam 1-0. 49. Helwig 1-0. Scheidsrechters: O'Connor (Ier)/Gallivan (Wal). Toeschouwers: 1600; derde plaats: Atletico Terrassa - Cernusco 4-1; vijfde t/m achtste plaats: Baudouin - Havant 3-3, Badouin wint na strafballen, Grunwald - SKA Samara 2-1; eindstand: 1. Uhlenhorst, 2. Amsterdam, 3. Atletico Terrassa, 4. Cernusco, 5. Baudouin, Grunwald, 7. Havant, SKA Samara. Havant en SKA Samara degraderen naar B-poule.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden