Bundel krachten voor eerlijke champignon

Het tweeluik van de Keuringsdienst van Waarde over de oneerlijke champignonteelt in Nederland, heeft veel reacties opgeroepen. Het is te gemakkelijk om te stellen, zoals MVO-adviseur Jelmer Vierstra doet (O&D, 2 januari), dat het bestrijden van slechte arbeidsomstandigheden en beloning van medewerkers een kwestie is van handhaving door de Inspectie Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Daarvoor zijn de juridische constructies te ingewikkeld die door een aantal bedrijven worden gebruikt om het gevecht om de laagste prijs te winnen.

De overheid doet al jaren haar best om deze constructies aan te pakken en slaagt daar steeds beter in. De uitzendingen van de Keuringsdienst van Waarde tonen aan dat meer nodig is dan alleen handhaving. De sector (teelt, handel en werknemersorganisaties) erkent dat er meer nodig is en hebben gezamenlijk het keurmerk Fair Produce ontwikkeld. Hiermee is een systeem beschikbaar om gegarandeerd eerlijk geproduceerde champignons te kunnen (in)kopen. Naast wettelijke eisen worden wel degelijk bovenwettelijke eisen aan gecertificeerde bedrijven gesteld.

De supermarkten kunnen en moeten bijdragen aan een oplossing. Er zijn immers genoeg champignons beschikbaar van Fair Produce-teeltbedrijven in Nederland. Vrijwel alle supermarkten hebben 'duurzaam' en 'maatschappelijk verantwoord' hoog in het vaandel staan. Op grond van deze waarden zouden de supermarkten toch moeten kiezen voor de eerlijke champignons. Waarom in deze kwestie dan alleen maar naar de overheid wijzen voor de 'oplossing'?

Tot nu toe waren de meeste supermarktorganisaties vooral geïnteresseerd in een zo scherp mogelijke inkoopprijs. Behalve C-1000 en Coop waren de retailers niet ontvankelijk voor de waarheid die schuilgaat achter die lage prijs. Maar inmiddels is de grens van steeds lagere prijzen voor de telers overschreden. De prijs die zij voor hun champignons ontvangen, is in tien jaar tijd met 35 cent per kilo gezakt. Tegelijkertijd steeg de prijs in de winkel met 16 cent per kilo.

Het afgelopen decennium is de sector gekrompen van 546 champignontelers in 2000 naar 131 bedrijven eind 2012, mede door oneerlijke prijsconcurrentie. Stichting Fair Produce Nederland is met minister Asscher van mening dat het nu het moment is om samen te werken en schoon schip te maken in plaats van naar elkaar te wijzen en de verantwoordelijkheid te ontlopen.

Bart Jan Krouwel, voorzitter Stichting Fair Produce

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden