Buma wijst woonakkoord af, maar Brinkman twijfelt nog

CDA-senator Elco Brinkman ontkent dat hij louter positief gereageerd heeft op het akkoord over de woningmarkt. Hij zegt nog niet te weten of hij het woningmarktakkoord zal steunen als het in de Eerste Kamer wordt behandeld. 'Wij zijn nu niet aan de beurt. We wachten eerst het debat in de Tweede Kamer af', zei hij woensdag tegen het ANP. Partijleider Buma wijst het akkoord af.

Elco Brinkman van Bouwend Nederland.Beeld ANP

Brinkman reageerde woensdag wel al in zijn functie van voorzitter van Bouwend Nederland op het akkoord. Hij zei onder meer: 'Het akkoord is in lijn met onze wens om duidelijkheid en stimulansen voor de bouw. Dat is positief. De pijn wordt hierdoor verzacht.'

Volgens Brinkman is het 'selectief citeren' wanneer dit een positieve reactie wordt genoemd. 'We hebben ook gewezen op de effecten voor de corporaties. Zij moeten 1,7 miljard euro opbrengen. In onze reactie staat dat de gevolgen hiervan snel doorgerekend moeten worden.' Pas als die gevolgen duidelijk zijn, ga ik mijn conclusies trekken, zegt de CDA-senator.

CDA-leider Buma benadrukte eerder dat het akkoord niet op zijn goedkeuring kan rekenen. 'Ik zou hier nooit mijn handtekening onder zetten', aldus Buma. Over de reactie van Brinkman zei hij: 'Hij deed dat in zijn functie van voorzitter van Bouwend Nederland. Hij heeft daarin zijn eigen verantwoordelijkheid.' Buma heeft woensdag met Brinkman gebeld. Wat er is besproken, wil hij niet kwijt. Maar beiden gaan volgens hem uit van 'één CDA-visie'. 'Als CDA-leider wijs ik dit af.'

In zijn reactie namens Bouwend Nederland is Brinkman overwegend positief. Zo waardeert hij de impuls voor de bouwsector, de duidelijkheid voor starters en huiseigenaren, het energiezuinig maken van huizen, de btw-verlaging en de soepelere regels positief. Het enige voorbehoud heeft Brinkman bij de heffing voor de corporaties. Hij wil een doorrekening, en hij vindt dat de corporaties in overleg met het kabinet mogelijkheden moeten vinden om toch méér te investeren.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden