Buma ontvangt de bemoeizucht

Herman Van Rompuy is een bevriend partijgenoot, de EU-president heeft ook een boodschap die CDA-leider Buma een wat ongemakkelijke gastheer maakt.

UTRECHT - Het CDA is een pro-Europese partij, maar erg lief was partijleider Sybrand van Haersma Buma de laatste tijd niet voor Europa. Nog op het congres, vorig weekeinde, keerde hij zich tegen 'overmatige Brusselse bemoeizucht'.


Vrijdagmiddag ontvangt Buma de bemoeizucht in persoon. Herman Van Rompuy, voorzitter van de Europese Raad, presenteert zich op de jaarlijkse Europadag van het CDA als 'partij- en taalgenoot'. Maar is hij, behalve bevriend christen-democraat, ook Europees geestverwant?


Zijn speech als hoofdgast houdt Van Rompuy met de bekende 'rustige vastheid' waarmee CDA-europarlementariër Corien Wortmann-Kool hem met instemming introduceert. Trouw aan de Europese gedachte, gestaag voortschrijdend op een koers die, mede door het verlokkende taalgebruik waarin Van Rompuy formuleert, onafwendbaar lijkt.


Toch wringt er iets. Van Rompuy vindt het recente vredesakkoord tussen Belgrado en Pristina 'een doorbraak'. Daar mag de EU 'trots' op zijn. Veel belangrijker dan discussies in de lidstaten 'of er nu 0,92 of 0,93 procent van het Europees nationaal brutoproduct naar de gezamenlijke EU-begroting gaat, of dat de olijfolie uit een blikje of een flesje komt'.


Daarmee krijgt hij wel de lachers op zijn hand, maar Buma kan niet anders dan lachen als een boer met kiespijn. Hij weet dat het CDA in maart 2014, bij de gemeenteraadsverkiezingen, of in mei, bij de Europese verkiezingen, geen kiezers trekt met een bestand tussen Servië en Kosovo. En al helemaal niet met hoe de olijfolie wordt verpakt. Daar heeft een Nederlander zijn baan niet mee terug, of de waarde van zijn huis.


Het is het verschil tussen de supranationale politicus Van Rompuy die vilein kan zeggen: 'Het populisme is allang niet meer het monopolie van populistische partijen.' Die als benoemd bestuurder onder politie-escorte nog diezelfde avond naar een volgende lezing wordt gereden in het Belgische Turnhout, om ook daar de boodschap te verkondigen dat de 27 lidstaten zich ruiterlijk aan de Unie moeten 'engageren'.


Daar staat de nationale politicus Buma tegenover, die een rechtstreekse stembusslag met de kiezer uitvecht, die zich onlangs nog uitsprak voor 'het terughalen van bevoegdheden uit Brussel', die aan een kritische vragensteller uit de zaal - of de EU de voorbije jaren wel klaar was voor allerlei beslissingen - moet toegeven: 'Inderdaad, te veel besluiten zijn op goed geluk genomen.'


Van Rompuy wil 'contracten' met de landen van de EU, om ze allemaal in dezelfde richting te bewegen, terwijl Buma spreekt over 'alleen vooroplopende gelovigen, die Europa van bovenaf willen opleggen'. Even lijkt zelfs binnen één en dezelfde politieke beweging een dialoog van doven mogelijk.


Maar de christen-democraten vinden elkaar in de mantra dat 'voor' of 'tegen' Europa geen keuze is. Europa is er gewoon. Van Rompuy: 'De wereld indelen in cowboys of indianen is zinloos.' Buma: 'Het keerpunt in de Europa-discussie is dat we de burger niet meer gaan uitleggen hoe het zit, maar dat we zijn zorgen serieus nemen.'


Dat is Van Rompuy dan weer te vlak. 'We zijn geroepen het samen te doen. De wereld benijdt ons.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden