Buma: Kabinet zal 'nee' bij referendum over 'de sleepwet' negeren

Het nieuwe kabinet van VVD, CDA, D66 en ChristenUnie zal een eventueel 'nee' tegen de al aangenomen nieuwe Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten (Wiv) negeren.

Sybrand Buma tijdens een bespreking met zijn achterban over de uitkomst van de formatie. Beeld anp
Sybrand Buma tijdens een bespreking met zijn achterban over de uitkomst van de formatie.Beeld anp

Die verwachting spreekt CDA-leider Sybrand Buma vandaag uit in een interview met de Volkskrant. 'We hebben afgesproken dat we het referendum gaan afschaffen', zegt Buma. 'Het is een rest uit het verleden. En ik wil dat die 'sleepwet' doorgaat. Hier ga ik de keuze maken dat we dit referendum niet beschouwen als een echt referendum.'

Volgens Buma is zijn standpunt voor de coalitiegenoten 'geen verrassing'. Ook de VVD laat in een reactie weten vast te houden aan 'de sleepwet', ongeacht de uitslag van het referendum. De partij verwacht overigens dat de bevolking 'ja' zal stemmen, omdat de wet 'belangrijk voor Nederland' is. D66 zegt de uitlatingen van Buma voor kennisgeving aan te nemen en wil nog niet inhoudelijk reageren. De CU blijft hoe dan ook achter de sleepnetwet staan.

Het raadgevend referendum over 'de sleepwet' is een initiatief van vier studenten van de Universiteit van Amsterdam. Als aan alle vereisten voor een referendum is voldaan, wordt het gehouden op de dag van de gemeenteraadsverkiezingen, 21 maart 2018. Ook daar heeft Buma bezwaar tegen, omdat er niet in alle gemeenten verkiezingen zijn. 'Op sommige plekken krijg je dus een opkomst van 10 procent voor het referendum en op andere plekken van 70 procent. Dat klopt gewoon niet.'

Steen des aanstoots in de wet is de mogelijkheid voor inlichtingendiensten AIVD en MIVD om 'ongericht' kabelgebonden communicatie af te tappen. Dit 'slepen' is wel aan waarborgen gebonden, maar de initiatiefnemers vinden die onvoldoende.

Het interview met CDA-leider Sybrand Buma

Buma stut de komende jaren vanuit de Kamer het kabinet-Rutte III. De meerderheid is wankel en confrontaties met premier Mark Rutte sluit hij niet uit. 'Mijn kritiek op hem houd ik overeind.'

Met het standpunt van de coalitiepartijen lijkt het referendum op voorhand zinloos geworden. 'Ik zie niet goed hoe we de uitslag moeten overnemen, terwijl we eigenlijk al hebben afgesproken dat we van het raadgevend referendum af willen', redeneert Buma. Over het schrappen van de Wet op het raadgevend referendum, zoals is vastgelegd in het regeerakkoord, is volgens de Raad van State wel nog een apart referendum mogelijk.

Het CDA is altijd tegen het referendum geweest. Toen de wet in 2015 was ingevoerd, volgde in april 2016 een referendum over het associatieverdrag met Oekraïne. De opkomst was 32 procent en 61 procent van de kiezers stemde tegen. Buma vond dat de uitslag moest worden gevolgd, maar zijn eigen senaatsfractie steunde de oplossing van premier Rutte, die een bijsluiter bedacht.

Nu het referendum wordt afgeschaft, vindt Buma dat hij de uitslag van een volgend referendum niet hoeft te volgen. De nieuwe Wiv is ook door zowel Tweede als Eerste Kamer aangenomen en wordt in januari 2018 van kracht, ruim voor het beoogde referendum.

undefined

400 duizend

handtekeningen zeggen de initiatiefnemers te hebben opgehaald voor het referendum over de zogenoemde 'sleepwet'. Dat is ruim boven de vereiste 300 duizend.

Wat staat er nu precies in de 'sleepnetwet', hoe zit het met dat 'sleepnet' en wat willen ze met een referendum?

Wij leggen het u precies uit - in twaalf vragen en antwoorden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden