Bullshitbingo moet raadsleden van jargon af helpen

'Benchmark', 'challengen' of 'draagvlak creëren' zijn geen termen die de doorsnee Nederlander dagelijks bezigt. Des te meer vind je het onnavolgbare jargon terug in de huizen van de volksvertegenwoording. Totaal onbegrijpelijk, vindt John Bijl, directeur van het Periklesinstituut, die opmerkte dat raadsvergaderingen bol stonden van dit soort taalgebruik. Daarom komt hij met een 'Raadstaalbingo'; een bingokaart die toehoorders op hun schoot kunnen houden om bij de eerstvolgende raadsvergadering de vage clichés af te strepen.

Kaart 1 van de Raadstaalbingo Beeld periklesinstituut.nl
Kaart 1 van de RaadstaalbingoBeeld periklesinstituut.nl

'Raadsleden en wethouders nemen woorden over uit de ambtelijke stukken die voor een buitenstaander volstrekt niet zijn te snappen. Sommigen verdenk ik ervan zelf termen te verzinnen,' aldus Bijl die zelf als columnist meer dan 150 gemeenteraadsvergaderingen bijwoonde.

Hij waarschuwt de politici en bestuurders dat hun vakjargon de kloof met de burger kan vergroten. 'Met dergelijke taal snapt niemand meer iets van de vergadering en kweken volksvertegenwoordigers en bestuurders onbegrip voor politieke besluiten.'

Bijl hoopt dat de raadsleden, en alle andere volksvertegenwoordigers, zich voortaan nog even achter de oren krabben voordat zij weer 'beleid uitlijnen', 'afconcluderen' of iets 'aanjagen'.

Kaart nog niet af
De raadstaalbingokaarten zijn echter nog niet klaar. Bijl roept oplettende toeschouwers op onbegrijpelijk jargon in te sturen. Met de nieuwe inzendingen maakt het instituut nieuwe kaarten. En dat gebeurt ook al. 'Binnen een minuut na de publicatie van de kaarten op Twitter hielp een Statenlid ons al aan 'MKB-luik'. Die gaat er op,' zegt Bijl.

Bullshitbingo
Het is niet de eerste keer dat een dergelijke bingo in het leven wordt geroepen om voorspelbaar taalgebruik of clichés aan de kaak te stellen. Bij het omstreden Marokkanendebat dat in april vorig jaar op initiatief van de PVV in de Tweede Kamer werd gehouden, verwachtte de maker van de zogenoemde bullshitbingo de gebruikelijke PVV-omschrijvingen van Marokkaanse Nederlanders: 'tuig', 'straatterroristen' en 'uitkeringstrekkers' en zette die op de 'Groot PVV Marokkanendebat Bingo' (zie afbeelding).

De bullshitbingo behorend bij het Marokkanendebat Beeld www.pascalvanenburg.nl
De bullshitbingo behorend bij het MarokkanendebatBeeld www.pascalvanenburg.nl

Mart Smeets- en Johan Derksen Bingo
Eerder waren de clichés van sportjournalist Mart Smeets onderdeel van nationaal vermaak. De Mart Smeets-bingo zorgde bij menig kijker van het dagelijkse praatprogramma rond de Olympische Spelen van 2012 voor de nodige entertainment. Bij het horen van de bekende uitspraken van Smeets, zoals 'senk joe!', 'mag ik dat zeggen?' of 'wij normale mensen...', mocht de deelnemer een vakje wegstrepen.

En in 2010 hield RTL 7-presentator, Wilfred Genee, zijn collega Johan Derksen de 'Johan Derksen Bingo' voor met stopwoordjes die zo kenmerkend zijn voor de oud-hoofdredacteur van Voetbal International (zie film onderaan dit artikel).

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden