Column

Bullebak-aanpak blijkt in het Congres niet te werken

null Beeld null

Het goede nieuws is dat het Amerikaanse Congres zich niet laat intimideren door bullebak Trump.

'The Art of the Deal'. Tja. Kennelijk is Donald Trump daar toch niet echt bedreven in, nu hij in het Witte Huis zit. Anderhalf jaar pochte hij dat hij, zodra hij aan de macht zou komen, Obamacare zou vervangen door een 'geweldig' zorgstelsel dat veel minder zou kosten dan de 'ramp' die zijn voorganger had achtergelaten. Maar zijn poging een nieuwe zorgwet door het Congres te krijgen liep op een jammerlijke mislukking uit.

Het intrekken van het plan is een kolossale nederlaag voor Trump. Zijn eerste twee maanden in het Witte Huis hebben de ene na de andere tegenslag opgeleverd: de aanval op Obamacare is mislukt, twee keer is zijn inreisverbod nu al op de rechter gestuit, hij heeft zijn nationale veiligheidsadviseur moeten ontslaan en de chefs van de FBI en de NSA vielen hem in het openbaar af.

Trump legde de schuld voor zijn nederlaag meteen bij de Democraten. Een dwaze redenering natuurlijk, omdat die zich van meet af aan tegen het afschaffen van Obama's zorgwet hebben verzet. Trumpcare leed schipbreuk omdat zelfs de Republikeinen er niet van overtuigd waren dat het een goed alternatief voor Obamacare was.

Trumps nederlaag is goed nieuws. Het laat zien dat het Congres zich niet laat intimideren door de bullebak-aanpak die hij graag hanteert. Het was 'slikken of stikken', waarschuwde hij de Republikeinse afgevaardigden, maar uiteindelijk was het Trump die de wet moest inslikken. Hij durfde het zelfs niet tot een stemming te laten komen.

Het beste nieuws is dat het Republikeinse zorgplan nu van de baan is. Daardoor zouden op den duur 24 miljoen Amerikanen hun ziektekostenverzekering verliezen. Voorlopig blijft Obamacare overeind, maar helemaal veilig is het zorgstelsel niet. Meteen na zijn nederlaag liet Trump zich van zijn rancuneuze kant zien. Hij liet merken dat hij niet met de Democraten wil praten over het repareren van de fouten in Obamacare, maar het stelsel wil laten imploderen. Dat getuigt van een schandelijk gebrek aan verantwoordelijkheidsgevoel.

Een demonstrant houdt een bordje omhoog tegen 'Trumpcare'. Beeld null
Een demonstrant houdt een bordje omhoog tegen 'Trumpcare'.
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden