Bulldozers en tractoren om meeuwen te verjagen

Een meeuwenkolonie verjagen door hun nesten en eieren met bulldozers kapot te rijden. Volgens stichting De Faunabescherming is dit een van middelen die olieraffinaderij Nerefco inzet om een stuk grond in de Rotterdamse haven ‘meeuwenvrij’ te krijgen....

Michiel Haighton

De bewuste lap grond ligt pal naast de raffinaderij in de Rotterdamse Europoort. Nerefco, een dochteronderneming van oliemaatschappij BP, wil hier tijdelijk contractarbeiders in portocabins huisvesten.

Maar in het bewuste gebied leeft volgens De Faunabescherming de grootste meeuwenkolonie van Europa. ‘En daarmee moet zuinig worden omgesprongen. Zeker midden in het broedseizoen’, zegt Pauline de Jong van De Faunabescherming.

Volgens haar vallen op grond van de Flora- en faunawet meeuwen onder de beschermde inheemse diersoorten. ‘Dat betekent dat hun nesten of broedplaatsen niet mogen worden vernield. Maar Nerefco schijnt daaraan geen boodschap te hebben.’

De Jong zegt dat Nerefco sinds half april ‘met steeds zwaarder geschut’ probeert de meeuwen weg te jagen. ‘Eerst is de bovenlaag van het broedgebied inclusief nesten en eieren met bulldozers weggevaagd.’ Toen de wanhopige meeuwen naar hun broedplek terugkeerden om een nieuw nest te bouwen, dekte Nerefco volgens De Jong de bodem af met plastic.

‘Maar ook dat kon de broeddrang niet verstoren. De vogels bouwden op het plastic gewoon een nieuw nest. Daarop haalde Nerefco het folie compleet met de nesten en eieren weg. Nu rijden de hele dag tractoren met grote sleepnetten door het gebied.’

Nerefco wil geen commentaar geven op de beschuldigingen van De Faunabescherming. ‘Aan die meeuwen ga ik mijn tijd niet besteden’, laat de woordvoerder van een van Europa’s grootste olieraffinaderijen weten.

In een reportage van Volkskrant TV (www.vk.tv) is goed te zien hoe tractoren delen van Europoort meeuwenvrij proberen te maken. Schijnbaar doelloos trekken de voertuigen uren achtereen baantjes over het terrein. Zodra een tractor een paar meter voorbij is, strijken de paartjes op hun voormalige nestplek neer.

Niet alleen Nerefco zet de tractor in. Ook op een naastgelegen terrein rijden de landbouwvoertuigen permanent heen en weer. Eigenaar van deze grond is het Rotterdamse Havenbedrijf. ‘We willen de grond vrijhouden van meeuwennesten’, bevestigt een woordvoerder. ‘Er komt op termijn een gasterminal.’

Volgens het Havenbedrijf wordt met tractoren heen en weer gereden ‘om te voorkomen dat nesten worden gebouwd. De beschuldiging dat we nesten kapot maken, klopt niet. De meeuwen krijgen geen kans een nest te bouwen.’ Het Havenbedrijf zegt dat geheel binnen de wet wordt gehandeld.

De Faunabescherming heeft afgelopen weken diverse keren bij de milieupolitie aangifte gedaan. ‘Vooralsnog zonder enig resultaat’, aldus De Jong.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden