Bulgarije treedt op na bankpaniek

De Bulgaarse autoriteiten hebben afgelopen weekeinde vijf mensen gearresteerd in verband met de onrust in de bankensector. De vijf worden ervan verdacht valse geruchten te hebben verspreid met als doel het bancaire systeem in Bulgarije te ontwrichten.

REUTERS en AFP

SOFIA - De Bulgaarse justitie begon een strafrechtelijk onderzoek nadat afgelopen vrijdag paniek was uitgebroken onder spaarders bij de op twee na grootste bank van het land. Duizenden bezorgde klanten haalden hun geld van de First Investment Bank, nadat zij sms'jes hadden gekregen waarin gewaarschuwd werd dat er problemen bij de bank waren. Op één dag moest de bank bijna een half miljard euro uitbetalen.

De centrale bank verzekerde het publiek dat er geen reden was tot paniek. Volgens de bank ging het om een 'opzettelijke en systematische aanval'op de bankensector. Een week geleden werd de centrale bank al gedwongen de op drie na grootste kredietverlener, Corporate Commercial Bank (Corpbank), onder haar hoe te nemen na een bank run.

President Rosen Plevnelijev riep de Bulgaren zondag op kalm te blijven. Hij verzekerde dat de banken voldoende reserves hebben om de crisis te doorstaan. Hij herinnerde de burgers eraan dat de staat garant staat voor alle spaartegoeden tot honderdduizend euro.

Volgens Petar Ganev van het Instituut voor Markteconomie, een denktank in Sofia, is het bankenstelsel in Bulgarije stabiel. Bulgaarse banken houden volgens hem meer liquide middelen aan dan de meeste Europese banken. Ook andere specialisten zeggen dat er geen reden is om te vrezen voor een financiële ramp in Bulgarije. Het land heeft een van de laagste staatsschulden in de EU. Daarbij komt dat de lev, de nationale munt, gekoppeld is aan de euro. Een van de opgepakte figuren pleitte volgens de autoriteiten voor het opgeven van dat stelsel.

De Bulgaarse politieke partijen hebben vrijdag afgesproken op 5 oktober vervroegde verkiezingen te houden. Die moeten een einde maken aan de politieke onrust in het land.

Volgens president Plevnelijev zal de socialistische minderheidsregering van premier Plamen Oresjarski in augustus het veld ruimen voor een interimregering. Oresjarski, die maar een jaar aan de macht is, ligt zwaar onder vuur wegens klachten over corruptie. Ook is zijn regering, die afhankelijk is van de gedoogsteun van een extreemrechtse partij, niet in staat gebleken broodnodige hervormingen te introduceren. Het ziet ernaar uit dat Oresjarski zal worden opgevolgd door zijn voorganger, Bojko Borisov. Die moest begin vorig jaar aftreden na een golf van protesten tegen de armoede en de corruptie in het land.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden