Bulgarije schorst bouw pijpleiding

De Bulgaarse regering heeft onder druk van de Verenigde Staten en de Europese Commissie de bouw opgeschort van de South Stream, de pijpleiding die via de bodem van de Zwarte Zee het zuidoosten van Europa van Russisch gas moet voorzien.

VAN ONZE CORRESPONDENT JAN HUNIN

WARSCHAU - De beslissing is een streep door de rekening van Moskou, dat de South Stream nodig heeft om Oekraïne als transitland uit te schakelen.

De Bulgaarse premier Plamen Oresjarski kondigde de opschorting aan na een ontmoeting met enkele Amerikaanse senatoren, onder wie oud-presidentskandidaat John McCain. Vrijdag al had de Amerikaanse ambassadeur in Sofia gedreigd met sancties tegen bedrijven die meewerken met de aanleg van de gasleiding. Die werd vorige maand toegewezen aan Storytransgaz, een Russische firma waarvan de eige-naar sinds de annexatie van de Krim op de zwarte lijst van Washington staat. Eerder had de Bulgaarse regering een oproep van de Europese Commissie tot opschorting van het project naast zich neergelegd.

De Bulgaarse regering liet wel weten dat het South Stream-project wordt hervat zodra de juridische problemen met Brussel zijn opgelost. Vorige week opende de Europese Commissie een strafprocedure tegen Bulgarije vanwege concurrentievervalsing. De controle over de pijpleiding door het Russische Gazprom zou in strijd zijn met de Europese energiewetgeving; ook zou er op grote schaal gesjoemeld zijn bij het toewijzen van het bouwcontract aan het Russische Storytransgaz. Later deze week worden vertegenwoordigers van de Europese Commissie in Sofia verwacht voor onderhandelingen.

De South Stream is de zuidelijke tegenhanger van de North Stream, die via de bodem van de Oostzee Rusland met Duitsland verbindt. Ze moet de Europese Unie binnenkomen aan de Zwarte Zee en dan via Bulgarije, Servië, Slovenië naar Hongarije en Oostenrijk lopen. Een andere tak moet Griekenland en Italië van gas voorzien. Ze is een rechtstreekse concurrent van het Nabucco-project, een pijpleiding die de Europese Unie moet verbinden met Azerbeidzjan. Normaal gesproken had volgende maand in Bulgarije met de aanleg van het bovengrondse deel van de South Stream begonnen moeten worden. Ook Servië heeft ondertussen de bouw ervan opgeschort.

Dat is niet naar de zin van Rusland. Voor dat land is de bouw van de gasleiding van strategisch belang. Zonder de South Stream is Moskou niet in staat Oekraïne als transitland uit te schakelen.

Op het nieuws over de opschorting werd in Moskou dan ook furieus gereageerd. In het Russische parlement beschuldigde commissievoorzitter Leonid Kalasjnikov het Westen van afpersing.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden